FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon 35 dana prekinut štrajk u Industrogradnji

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Zbog uručivanja otkaza dvojicisindikalnih povjerenika te prijetnji otkazom ostalim radnicima kojisudjeluju u štrajku, Novi sindikat danas je nakon 35 dana prekinuoštrajk u Industrogradnji.
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Zbog uručivanja otkaza dvojici sindikalnih povjerenika te prijetnji otkazom ostalim radnicima koji sudjeluju u štrajku, Novi sindikat danas je nakon 35 dana prekinuo štrajk u Industrogradnji.

"Zbog velikog pritiska Uprave na radnike koji moraju brinuti za svoju egzistenciju, ali i zato što smo osjetili da nemamo dovoljnu podršku državnih institucija koje su se trebale boriti protiv kriminala u Industrogradnji, odlučili smo prekinuti štrajk", kazao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Radnici Industrogradnje pokrenuli su štrajk zahtijevajući potpisivanje Kolektivnog ugovora i isplatu dugova za umanjene plaće, te doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

U zadnjih mjesec dana, za vrijeme trajanja štrajka, u Industrogradnji su se osnovala tri nova društva, a radnike na gradilištima ucjenjivalo se potpisom novih ugovora samo ako prekinu štrajkati, ali i istupanjem iz Novog sindikata, naveli su sindikalni čelnici.

Iveković je kazao da će se sindikat nastaviti boriti za radnike tako što će uz posredništvo Vladinog Ureda za socijalno partnerstvo vršiti pritisak na one državne institucije koje nisu odradile svoj posao, a to su prije svega Ministarstvo financija i Porezna uprava.

"Obratit ćemo se i saborskom Odoru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zbog sumnje da su u zaštitu kriminala u Industrogradnji umiješani najviši državni dužnosnici", istaknuo je Iveković.

Hrvatska udruga sindikata (HUS), čiji je član Novi sindikat, podnijela je prije tri godine tužbe protiv Uprave Industrogradnje zbog sumnje da izvlači kapital iz tvrtke te da kupnjom dionica iz sredstava tvrtke uski krug ljudi oko predsjednika Uprave Zvonimira Matića želi steći većinski paket dionica.

Za Industrogradnjinu tvornicu stolarije Izo-ind u Donjoj Lomnici, čijih je 200-injak radnika štrajkalo, stečaj je trenutno najbolje rješenje, drže u sindikatu.

"Za nastavak prozvodnje interes ima jedino današnja Uprava, koja se bori da postane većinski vlasnik tvrtke, a u stečaju će se radnicima barem platiti minuli rad i prava koja dobivaju u stečaju", zaključio je Iveković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙