FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS prijeti štrajkom u hotelu "Split"

SPLIT,5. rujna 2005.(Hina) - Voditelj Županijskog ureda Hrvatske udrugesindikata (HUS) Jozo Marić potvrdio je danas kako će, ako Upravahotela "Split" ne pristane na izmjene nedavno potpisana ugovora uradu, 110 radnika tog poduzeća štrajkati dok im se ne ispunezahtjevi.
SPLIT,5. rujna 2005.(Hina) - Voditelj Županijskog ureda Hrvatske udruge sindikata (HUS) Jozo Marić potvrdio je danas kako će, ako Uprava hotela "Split" ne pristane na izmjene nedavno potpisana ugovora u radu, 110 radnika tog poduzeća štrajkati dok im se ne ispune zahtjevi.

Kad je potpisivan Kolektivni ugovor, objasnio je Marić , sindikatima i radnicima prešućeno je kako je dobit hotela prošle godine bila 18 milijuna kuna, zbog čega su pristali potpisati ugovor na neodređeno vrijeme s plaćama kakve su dobivali i proteklih deset godina, koje su pak oko 25 posto niže od hrvatskog prosjeka.

"Hotel 'Split' jedno je od rijetkih hotelskih poduzeća s popunjenim kapacitetima gotovo cijele godine, no usprkos odličnim poslovnim rezultatima radnicima su ponuđene tek mrvice sa stola", kazao je Marić. Zbog toga su sindikati utemeljili pregovarački odbor koji će Upravi sutra poslati dopis sa zahtjevom za izmjenu Kolektivnog ugovora, odnosno za povišenjem plaća i isplatom prekovremenih sati, što im jamči Zakon o radu, podsjetio je.

Time se, poručio je voditelj Županijskog ureda HUS-a, nadaju da će prekinuti uobičajenu praksu "iskorištavanja radnika, koji su postali jeftina radna snaga vlasnika hotela, za kojeg nitko ne zna ni tko je ni odakle je".

Većinski vlasnik hotela "Split" u listopadu prošle godine postala je tvrtka "Memento", sklopivši s Hrvatskim fondom za privatizaciju ugovor o kupoprodaji vrijedan 88 milijuna kuna.

Uprava "Splita" nije željela komentirati sindikalne zahtjeve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙