FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovo: Prosvjetni i zdravstveni radnici u štrajku

PRIŠTINA,3. listopada 2005.(Hina) - Prosvjetni i zdravstveni radnici naKosovu započeli su u ponedjeljak opći štrajk neograničena trajanja uznak nezadovoljstva zbog novog sustava plaća u javnim službama ineprovođenja Kolektivnog ugovora zajedno s njegovim aneksom.
PRIŠTINA,3. listopada 2005.(Hina) - Prosvjetni i zdravstveni radnici na Kosovu započeli su u ponedjeljak opći štrajk neograničena trajanja u znak nezadovoljstva zbog novog sustava plaća u javnim službama i neprovođenja Kolektivnog ugovora zajedno s njegovim aneksom.

Dok zaposleni u ova dva važna sektora na Kosovu štrajkaju, u zdravstvu će raditi samo hitne službe, dok su škole na svim razinama prekinule rad.

Predsjednik štrajkaškog odbora Asllan Bajrami izjavio je kako sve ide po planu i da su se prosvjetni i zdravstveni radnici odazvali pozivu Unije neovisnih sindikata Kosova.

S druge strane, Vlada Kosova pozvala je sindikate zaposlenih u školskim i zdravstvenim institucijama da odustanu od štrajka najavivši da će Vlada razmotriti sve mogućnosti da se sva pitanja riješe u što je kraćem roku.

Projekt izjednačavanja plaća u javnim službama na Kosovu ne može se ostvariti zbog nedostatka sredstava u ovogodišnjem proračunu. Isto se događa i s Kolektivnim ugovorom, čiji jedan dio je stupio na snagu od svibnja ove godine, dok je aneks, koji se odnosi na osiguranje toplog obroka, trinaestu plaću, bolovanja i odmor, ostao neostvaren do danas.

Zaposleni u školstvu i zdravstvu u teškom su socijalnom položaju, jer je prosječna plaća jednog nastavnika na Kosovu 160 eura, dok je prosjek u sektoru zdravstva 131 euro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙