FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat strojovođa HŽ-a optužuje druge sindikate za korumpiranost

ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Sindikat strojovođa Hrvatskihželjeznica (HŽ) optužio je danas konkurentski Sindikat strojovođaHrvatske (SSH) i još tri većinska sindikata na HŽ-u za korumpiranostjer zbog posebnog sporazuma s Upravom njihovi povjerenici primaju većeplaće od ostalih radnika HŽ-a.
ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Sindikat strojovođa Hrvatskih željeznica (HŽ) optužio je danas konkurentski Sindikat strojovođa Hrvatske (SSH) i još tri većinska sindikata na HŽ-u za korumpiranost jer zbog posebnog sporazuma s Upravom njihovi povjerenici primaju veće plaće od ostalih radnika HŽ-a.

Po Sporazumu o uređenju uvjeta za rad Radničkih vijeća i sindikalnih povjerenika, koji je bivša Uprava HŽ-a 2002. potpisala s reprezentativnim sindikatima, povjerenici tih sindikata primaju za isti rad po nekoliko tisuća kuna veću plaću od ostalih radnika, ustvrdio je predsjednik Sindikata strojovođa HŽ-a Antun Ivelić na konferenciji za novinare.

"Zbog toga ja kao strojovođa imam neto plaću od 7.300 kuna, a strojovođa koji je povjerenik SSH-a oko 13.000 kuna", rekao je Ivelić.

Korumpiranost sindikalnog vodstva oslabila je utjecaj sindikata među radnicima, tvrdi Ivelić, pa štrajk kojim prijeti predsjednik SSH-a Nenad Mrgan ne bi uspio jer ga članstvo ne bi podržalo.

"Mrgan 'solira' u svojim pokušajima da smijeni predsjednika Uprave HŽ-a Tomislava Josipa Mlinarića", kaže Ivelić.

Njegov sindikat nije za smjenu Mlinarića, ali bi je ipak podržao ako bi to popravilo tešku situaciju na HŽ-u. Mlinarić ne može ništa napraviti jer mu sindikalni vođe "stalno prijete i rade iza leđa".

Na upit zašto ti sindikati žele smijeniti Mlinarića kada on nije dirao u njihove povlastice, Ivelić nije znao odgovoriti osim što je iznio pretpostavku da se radi o "osobnim odnosima" i "uzimanju provizije".

Sindikat strojovođa HŽ-a od Vlade traži poništenje sporazuma kojim HŽ financira sindikalno vodstvo, te povećanje proračunskih sredstava za održavanje infrastrukture i investiranje u održavanje lokomotiva i vagona te nabavu novih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙