FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvedba oratorija "Hercules" G.F. Handela

VARAŽDIN, 3. listopada 2005. (Hina) - Na 33. varaždinskim baroknimvečerima večeras su u varaždinskom HNK Velški barokni orkestar iSlovenski komorni zbor izveli oratorij "Hercules" Georga FriedrichaHandela.
VARAŽDIN, 3. listopada 2005. (Hina) - Na 33. varaždinskim baroknim večerima večeras su u varaždinskom HNK Velški barokni orkestar i Slovenski komorni zbor izveli oratorij "Hercules" Georga Friedricha Handela.

Libreto za oratorij napisao je vlč. Thomas Broughton, učenik kanonik iz Salisburyja.

Velškim baroknim orkestrom ravnao je maestro Andrew Wilson Dickson, redateljica je Budduk Verona-James, koncertni majstor Marianna Szuecs, a zborovođa Mirko Cuderman.

Nastupili su bariton Richard Morris u ulozi Herculesa, mezosopranistica Budduk Verona-James u ulozi Dejanire, Herculesove žene, te tenor Huw Rhys Evans Hyllus.

Andrew Wilson Dickson, dirigent, čembalist i orguljaš, utemeljio je Velški barokni orkestar i njegovu krovnu udrugu "Velška rana glazba" s namjerom da potakne muziciranje na autentičnim glazbalima. Pročelnik je Odsjeka za ranu glazbu pri Kraljevskom velškom koledžu za glazbu i dramu.

Engleska mezosopranistica Budduk Verona-James studirala je pjevanje u Rimu i Londonu gdje je tumačila više velikih opernih uloga. Nastupila je u brojnim europskim zemljama i SAD-u. Vokalni je pedagog na Kraljevskom velškom koledžu za glazbu i dramu u Cardiffu.

Mirko Cuderman slovenski je znanstvenik, dirigent i zborovođa. Osnovao je ansambl Concortium musicum i Slovenski komorni zbor. Predstojnik je Odjela za crkvenu glazbu na ljubljanskoj Akademiji za glazbu. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u promicanju hrvatske glazbe.

Marianna Szuecs, madžarska violinistica, diplomirala je na budimpeštanskoj Akademiji "Ferenca Liszta", a stručno usavršavanje nastavila je u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Velški barokni orkestar, profesionalni ansambl, glazbu izvodi na autentičnim glazbalima, a sponzorira ga Wales Art International.

Slovenski komorni zbor, utemeljen 1991., surađuje s uglednim slovenskim i stranim dirigentima, a u sklopu vlastita ciklusa priređuje vokalno-instrumentalne koncerte te redovito nastupa sa Slovenskom filharmonijom i simfoničarima slovenskoga RTV-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙