FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Galvez o prijevodima Cervantesova "Don Quijota" na hrvatski jezik

ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Madridski sveučilišni profesorFrancisco Javier Juez Galvez danas je na tribini "Cervantes uhrvatskoj kulturi jučer i danas" Društva hrvatskih književnika uZagrebu podsjetio kako je prvo hrvatsko izdanje romana "Don Quijota"objavljeno 1879. u prijevodu književnika Josipa Eugena Tomića.
ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Madridski sveučilišni profesor Francisco Javier Juez Galvez danas je na tribini "Cervantes u hrvatskoj kulturi jučer i danas" Društva hrvatskih književnika u Zagrebu podsjetio kako je prvo hrvatsko izdanje romana "Don Quijota" objavljeno 1879. u prijevodu književnika Josipa Eugena Tomića.

Od slavenskih jezika Don Quijote je najprije preveden na ruski jezik, rekao je Galvez, dodavši kako je preko francuskoga prijevoda kasnije objavljeno i poljsko izdanje.

Prvo cjelovito hrvatsko izdanje objavljeno je 1915., u prijevodu Ise Velikanovića, rekao je, dodavši kako su on i kasnije Josip Tabak ponajbolji prevoditelji Cervantesa.

Oni i nisu prevoditelji nego pravi servantolozi, ocijenio je poznati slavist, koji je preveo "Juditu" i izbor iz Marulićeva djela na španjolski jezik .

Zamjenik španjolskoga veleposlanika u Zagrebu Fernando Alonso Navaridas istaknuo je kako je Cervantes i nakon četiri stoljeća "neiscrpni izvor novih umjetničkih nadahnuća".

Urednik časopisa "Republika" akademik Ante Stamać napomenuo je kako je tema i novoga broja toga časopisa 400. obljetnica prvoga objavljivanja Cervantesova romana Don Quijote.

U Hrvatskoj se 400. godišnjica prvog izdanja Cervantesova glasovita romana obilježava različitim tribinama i izložbama.

Autorica izložbe "Stvarnost iluzije" Željka Lovrenčić podsjetila je kako je izložba o Cervantesu otvorena do 15. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Zagrebačku tribinu u povodu 400. obljetnice objavljivanja Cervantesova romana "Don Quijote" organizirali su Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj i Društvo hrvatskih književnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙