FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo znanstveni skup o komparativnoj povijesti hrvatske književnosti

SPLIT,22. rujna 2005.(Hina) - Simpozij "Komparativna povijest hrvatskeknjiževnosti" u sklopu 17. "Tjedna knjige mediteranske tematike" počeoje danas u Splitu, u palači Milesi, sjedištu Zavoda HAZU.
SPLIT,22. rujna 2005.(Hina) - Simpozij "Komparativna povijest hrvatske književnosti" u sklopu 17. "Tjedna knjige mediteranske tematike" počeo je danas u Splitu, u palači Milesi, sjedištu Zavoda HAZU.

Dvodnevni osmi, redovni znanstveni skup kroatista, u organizaciji Književnoga kruga Split i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ove je godine okupio 29 stručnjaka, iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske, Rusije, Njemačke i Mađarske, koji raspravljaju o središnjoj temi "Hrvatska književnost prema europskim književnostima (emisija i recepcija) 1940.-1970.". Voditelj je skupa Pavao Pavličić.

Na početku skupa uvodno je izlagao akademik Mirko Tomasović koji je istaknuo važnost istraživanja i komparacije hrvatske književnosti prema ostalim europskim književnostima koje su imale utjecaja na razvitak domaće pisane riječi.

Iduća dva dana raspravljat će se tom, kako je rekao, iznimno važnom dijelu povijesti hrvatske književnosti.

Fedora Ferluga Petronio, autorica više radova o pjesniku Nikoli Šopu, održala je predavanje o utjecaju tog pjesnika na slovenski književni prostor.

U sklopu simpozija bit će predstavljene i njezine knjige "Kozmički svijet Nikole Šopa", "Pesniški svet Nikole Šopa v slovenskom prostoru" i "Pjesničko stvaralaštvo Nikole Šopa (1904. - 1982.) između filozofije i kozmologije".

Ovaj je skup osmi od predviđenih deset međunarodnih simpozija koje Književni krug Split organizira s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu u okviru projekta Komparativna povijest hrvatske književnosti.

Njegova je posebna vrijednost zbornik u kojemu su sakupljena sva izlaganja i rasprave. Ove će godine biti predstavljeno sedmo izdanje zbornika s prošlogodišnjega skupa kojemu je središnja tema bila književnost 30-ih godina prošlog stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙