FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: završen znanstveni skup o komparativnoj povijesti hrvatske književnosti

SPLIT,23. rujna 2005.(Hina) - Dvodnevni redovni znanstveni skup"Komparativna povijest hrvatske književnosti" u sklopu 17. "Tjednaknjige mediteranske tematike" završen je danas u Splitu izlaganjem15-ak zagrebačkih i zadarskih kroatista o prožimanju hrvatske ieuropske književnosti od 1940. do 1970. godine.
SPLIT,23. rujna 2005.(Hina) - Dvodnevni redovni znanstveni skup "Komparativna povijest hrvatske književnosti" u sklopu 17. "Tjedna knjige mediteranske tematike" završen je danas u Splitu izlaganjem 15-ak zagrebačkih i zadarskih kroatista o prožimanju hrvatske i europske književnosti od 1940. do 1970. godine.

Jedan od voditelja skupa, književnik Pavao Pavličić, naglašava kako je simpozij otvorio nekoliko važnih i zanimljivih tema, među kojima o književnosti u kontekstu poslijeratnog socrealizma i prozi 60-ih godina.

Ove je godine u središtu pozornosti bila hrvatska književnost sredine 20. stoljeća, njezin prijam u Europi kao i europski utjecaji, nakon što je proteklih godina obrađen opus Ranka Marinkovića te na drugačiji način sagledane 30-te i 50-te godine prošloga stoljeća .

Nakon što su jučer svoje viđenje dali izlagači iz Njemačke, Italije, Španjolske, Ukrajine i Mađarske, koji su raspravljali o položaju hrvatske književnosti u svojim zemljama, te inozemni stručnjaci koji su radili u Hrvatskoj, završnica je ponudila razmišljanja domaćih stručnjaka.

Skup, prema Pavličićevim riječima, svake godine opravdava svoje postojanje izdavanjem tiskanoga zbornika radova kojima se naknadno koriste studenti kroatistike različitih usmjerenja, ali i brojni čitatelji koji žele doznati nešto više o omiljenim piscima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙