FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 100. obljetnica rođenja književnika Vladana Desnice

ISLAM GRČKI, 17. rujna 2005. (Hina) - U organizaciji Filozofskogfakulteta u Zagrebu, Zavoda za hrvatsku povijest, Društva hrvatskihpisaca i Srpskoga kulturnog društva "Prosvjeta", a pod visokimpokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića, danas je uIslamu Grčkom kod Zadra prigodnim skupom obilježena 100. obljetnicarođenja književnika Vladana Desnice (1905.-1967.).
ISLAM GRČKI, 17. rujna 2005. (Hina) - U organizaciji Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Zavoda za hrvatsku povijest, Društva hrvatskih pisaca i Srpskoga kulturnog društva "Prosvjeta", a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića, danas je u Islamu Grčkom kod Zadra prigodnim skupom obilježena 100. obljetnica rođenja književnika Vladana Desnice (1905.-1967.).

Pred stotinjak mještana i gostiju, u prostorijama Kule Stojana Jankovića predstavljen je i projekt "Mostovi" u sklopu kojega je predviđena revitalizacija Kule Janković Stojana i područja sela Islam Grčki, Islam Latinski i Kašić.

Na početku skupa izaslanik predsjednika Republike, Siniša Tatalović, govorio je o značenju književnog djela Vladana Desnice, kao i o njegovu javnom djelovanju.

"Vladan Desnica je nesumnjivo dio hrvatske književnosti i hrvatske kulture, ali je istodobno dio srpskoga nacionalnog korpusa u Hrvatskoj. On se te dvojnosti, ali nepodvojenosti nikada nije htio odreći i po tome je Desnica bio znak vremena", rekao je Tatalović.

Naglasio je i kako je "književnik Vladan Desnica poštivao vlastiti identitet te bio na svojevrstan način paradigma odnosa prema svojoj (hrvatskoj) domovini i prema svom (srpskom) nacionalnom biću za buduće naraštaje".

Predsjednik Društva hrvatskih pisaca (DHP) Velimir Visković, govoreći o književnom opusu Vladana Desnice podsjetio je da je Desnica počeo pisati relativno kasno, u 50-im godinama života, ali da je nesumnjivo riječ o djelima, posebice roman "Proljeće Ivana Galeba", koja su u vrhu hrvatske i europske književnosti tog vremena.

Ocijenio je kako je "Desničino književno djelo jedno od najzaslužnijih za modernizaciju i intelektualizaciju hrvatske proze".

Predsjednik Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" i pomoćnik ministra kulture, Čedomir Višnjić, istaknuo je da je djelo Vladana Desnice "i danas pola stoljeća ne uzdrmano, premda", kako je rekao, " nikad nije bio široko populariziran".

Drago Roksandić predstavio je projekt "Mostovi" kojega je i voditelj. To je dugoročni projekt transdisciplinarne naravi koji će istražiti tradicijski potencijal ovog kraja.

Projekt "Mostovi" obuhvaća revitalizaciju Kule Janković Stojana, zatim ubrzavanje razminiranja preostalih minskih polja u nekoliko okolnih sela, ubrzanje obnove i daljnji razvoj infrastrukture, obnovu Arboretuma unutar Kule Janković Stojana, osnivanje posebnog eko muzeja u tom objektu, organizacija izložaba i općenito evaulaciju kulturnog naslijeđa područja Islama Grčkog, Islama Latinskog, Kašića i Ravnih Kotara.

Roksandić je najavio i tiskanje monografije o Kuli Jankovića kao spomeniku kulture prve kategorije kao i izradbu studije o kulturno povijesnom naslijeđu tog područja.

Na skupu je nazočan bio i sin književnika Vladana Desnice dr. Uroš Desnica, koji je podsjetio kako je tu i rođen i da je obitelj na tom mjestu živjela do 1970. godine.

Fragmente iz književnog opusa Vlada Desnice čitao je glumac Vanja Drach.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙