FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro blago ojačao u očekivanju dogovora Schroedera i Merkel oko vlasti

LONDON, 29. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura otpuzao je naviše učetvrtak na svjetskim deviznim tržištima u nadi da bi se njemačkikancelar Gerhard Schroeder i njegova protivnica Angela Merkel moglidogovoriti o podjeli vlasti i time završiti političku pat poziciju unajvećem europskom gospodarstvu.
LONDON, 29. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura otpuzao je naviše u četvrtak na svjetskim deviznim tržištima u nadi da bi se njemački kancelar Gerhard Schroeder i njegova protivnica Angela Merkel mogli dogovoriti o podjeli vlasti i time završiti političku pat poziciju u najvećem europskom gospodarstvu.

Do podneva je tako euro ojačao nekih 0,4 posto prema dolaru, na 1,2052 dolara.

Schroeder i čelnica konzervativaca Merkel u srijedu su izrazili optimizam u pogledu sastavljanja koalicije, unatoč razlikama oko toga tko će biti na čelu vlade.

Analitičari također ističu da bi oporavak jedinstvene valute, koja je ovoga tjedna potonula ispod psihološke razine od 1,2 dolara, mogao zasad značiti konsolidaciju njezina tečaja.

"Nesposobnost tečaja eura da se spusti značajnije ispod razine od 1,2 dolara ukazuje da bi do kraja tjedna moglo doći do jačanja eura. Veći optimizam oko pojave stabilne koalicijske vlade u Njemačkoj također je pomogao euru", izjavio je Ian Gunner, čelnik istraživanja pri Mellon Banku.

Priče da azijske i bliskoistočne središnje banke kupuju eure kad njegov tečaj padne ispod 1,2 dolara također obeshrabruju prodaju eura, kažu trgovci.

U međuvremenu, tečaj dolara nastavio je kliziti prema jenu s najviše razine u zadnja dva mjeseca, u četvrtak za novih 0,34 posto, na 112,74 jena, budući ulagači kupuju japansku valutu zbog uzleta na Tokijskoj burzi dionica i boljih procjena za tamošnje gospodarstvo.

Dolar je istodobno ojačao nekih 0,08 posto prema britanskoj funti, kojom se trguje po 1,766 dolara. Švicarski franak ojačao je 0,2 posto, na 1,2932 franka za dolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙