FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na deviznim tržištima olakšanje zbog Rite, dolar najviši u dva mjeseca prema euru

LONDON, 26. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u ponedjeljak jena svjetskim deviznim tržištima poskočio na najvišu razinu u zadnjadva mjeseca prema euru nakon što je uragan Rita uzrokovao manje štetenego se očekivalo na američkoj obali, spustivši cijene nafte izacementiravši očekivanja daljnjeg porasta američkih kamatnih stopa.
LONDON, 26. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u ponedjeljak je na svjetskim deviznim tržištima poskočio na najvišu razinu u zadnja dva mjeseca prema euru nakon što je uragan Rita uzrokovao manje štete nego se očekivalo na američkoj obali, spustivši cijene nafte i zacementiravši očekivanja daljnjeg porasta američkih kamatnih stopa.

Do podneva se tako eurom trgovalo po 1,2063 dolara, a u jednom trenutku potonuo je na 1,2012 dolara, najnižu razinu od 27. srpnja.

Tečaj zelene valute poskočio je i prema jenu, na 112,43 jena. Istodobno, britanska funta spustila se na 1,7743 dolara. Dolar stoji i 1,2896 švicarskih franaka.

Rita je poštedjela naftne rafinerije u Teksasu, snizivši već usijane cijene nafte i smanjivši zabrinutosti oko visokih energetskih troškova koji bi mogli suzbiti potrošnju američkih potrošača.

Američka središnja banka prošloga je tjedna podignula ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na 3,75 posto unatoč golemim razaranjima uragana Katrine u Meksičkom zaljevu, navevši da je potrebno i dalje zaoštravanje monetarne politike. Dolar je na krilima rasta kamatnih stopa od početka godine ojačao nekih 11 posto prema košarici najvažnijih svjetskih valuta.

Tržište također ima na umu i rezultat sastanka ministara financija i središnjih bankara Skupine sedam najrazvijenijih država svijeta G7. Oni su zatražili fleksibilnije valutne tečajeve u azijskoj regiji te pozdravili aprecijaciju kineskog juana u srpnju.

"Smanjivanje neizvjesnosti u vezi četvrtog tromjesečja pokazuje da se tržište osjeća malo ugodnije uz umjereno podizanje kamatnih stopa. Razina od 1,2 dolara za euro vrlo je izazovna", ocijenio je raspoloženje na tržištu valutni strateg Deutsche Banka Trevor Dinmore.

Trgovci bi željeli vidjeti hoće li neke središnje banke intervenirati kod tečaja eura od 1,20 dolara kako bi zaštitile vrijednost dijela svojih deviznih rezervi uloženih u europsku imovinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙