FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi zakon o obrani BiH prošao prvo čitanje

SARAJEVO,28. rujna 2005.(Hina) - Zastupnički dom Parlamenta Bosne iHercegovine odobrio je u srijedu u prvom čitanju prijedlog novogzakona o obrani i zakona o službi u oružanim snagama BiH kojima sestvaraju pretpostavke za integraciju postojećih entitetskih vojski ujedinstvenu oružanu silu koja će se kontrolirati s državne razine.
SARAJEVO,28. rujna 2005.(Hina) - Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine odobrio je u srijedu u prvom čitanju prijedlog novog zakona o obrani i zakona o službi u oružanim snagama BiH kojima se stvaraju pretpostavke za integraciju postojećih entitetskih vojski u jedinstvenu oružanu silu koja će se kontrolirati s državne razine.

Parlamenti Federacije BiH i Republike Srpske ranije ovog mjeseca su dali suglasnost za prijenos ovlasti u oblasti obrane s entitetske na državnu razinu a novi zakon o obrani definira uspostavu potpuno integriranog obrambenog sustava i zapovjednog lanca.

Predviđeno je da postojeća entitetska ministarstva obrane prestanu funkcionirati od 1. siječnja 2006. godine dok bi se preustroj vojske obavio do rujna.

Zakoni o obrani i službi u oružanim snagama predviđaju da buduća vojska BiH bude sastavaljena od tri pukovnije sa po tri bataljuna koji će imati jedinstveno zapovjedništvo i logistiku.

Ukupna jačina vojnih snaga BiH trebala bi iznositi do deset tisuća profesionalnih časnika i vojnika uz oko pet tisuća pripadnika tzv. aktivne pričuve.

Novim obrambenim sustavom ujedno se ukida dosadašnje obavezno služenje vojnog roka.

Iako su prijedlozi zakona ranije usuglašeni među zainteresiranim stranama, uoči rasprave u Parlamentu na njih je uloženo više desetaka amandmana.

Parlamentarno povjerenstvo za obranu i sigurnost većinu je amandmana odbilo s obrazloženjem da bi se njihovim usvajanjem narušila bit postignutog dogovora.

Neke političke stranke najavile su međutim da od amandmana neće odustati nego će na njima inzistirati tijekom drugog čitanja najavljenog za 30. rujna.

Jedan od prijedloga je i onaj Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) čiji su zastupnici tražili da se pukovnijama daju imena i znakovlja iz ratnog razdoblja u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙