FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlament Federacije BiH podržao preustroj obrambenog sustava

SARAJEVO,6. rujna 2005.(Hina) - Zastupnički dom Parlamenta FederacijeBosne i Hercegovine podržao je u utorak prijenos ovlasti u oblastiobrane s entitetske na državnu razinu.
SARAJEVO,6. rujna 2005.(Hina) - Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podržao je u utorak prijenos ovlasti u oblasti obrane s entitetske na državnu razinu.

Na izvanrednoj sjednici održanoj u Sarajevu zastupnici federalnog parlamenta su uvjerljivom većinom glasova podržali prijedlog preustroja obrambenog sustava u BiH kojim se, među ostalim predviđa ukidanje postojećih entitetskih vojski i ministarstava obrane.

Sličnu odluku prošlog je tjedna donijela i Narodna skupština Republike Srpske a nakon odluke federalnog parlamenta stvoreni su uvjeti za usvajanje državnog zakona kojim će se regulirati ova oblast.

Prema planu preustroja obrambenog sustava BiH, izrađenog uz pomoć NATO-a, BiH će umjesto postojećih entitetskih vojski koje imaju oko 12 tisuća ljudi dobiti jedinstvene oružane snage. U njima će biti deset tisuća profesionalnih vojnika raspoređenih u tri pukovnije s po tri bataljuna.

Dvije pukovnije bit će smještene u Federaciji BiH a jedna na teritoriju Republike Srpske i imat će po tri bataljuna od kojih će po jedan biti mješovitog nacionalnog sastava.

U sklopu preustroja obrane u BiH ukida se i sustav novačenja a uvodi se tzv. aktivna pričuva koju bi činilo oko pet tisuća ljudi.

Novi ustroj oružanih snaga BiH trebao bi biti uspostavljen do jeseni 2006. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙