FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Visoki predstavnik suspendirao zakone o oprostu u BiH

SARAJEVO,6. rujna(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i HercegovinuPaddy Ashdown suspendirao je zakone te zemlje koji su omogućavalidavanje oprosta osuđenim počiniteljima kaznenih djela.
SARAJEVO,6. rujna(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown suspendirao je zakone te zemlje koji su omogućavali davanje oprosta osuđenim počiniteljima kaznenih djela.

Ashdown je u utorak novinarima u Sarajevu kazao kako je na takvu odluku bio prisiljen zbog očiglednih zloporaba institucije oprosta od strane izabranih dužnosnika koji su na taj način pomagali svojim prijateljima i stranačkim kolegama.

"Riječ je o pravoj zloporabi ovlasti i to je svima jasno", kazao je Ashdown pojašnjavajući kako ga je na odluku o suspendiranju mogućnosti oprosta izravno naveo slučaj bivšeg ministra obrane Federacije BiH Miroslava Prce, kojemu je predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić smanjio zatvorsku kaznu s pet na četiri godine zatvora a da za to, po procjeni Ureda Visokog predstavnika (OHR), nije imao nikakve zakonske osnove.

Ashdown je kazao kako ovaj slučaj jasno dokazuje "postojanje urote vodećih političara protiv pravnog sustava BiH".

Lozančić je ranije svoju odluku obrazložio Prcinim lošim zdravstvenim stanjem kao i obiteljskim problemima odbivši optužbe da je oprost odobrio zbog političkih veza između njih dvojice.

Prema podacima koje je prikupio OHR, institut predsjedničkog oprosta masovno se primjenjuje u cijeloj BiH iako bi to trebala biti tek iznimka.

"U Federaciji BiH oprost se dodijeli svakoj trećoj osobi koja ga zatraži, a u Republici Srpskoj svakoj petoj", pojasnio je Ashdown.

Apsurdnost primjene instituta oprosta od izdržavanja zatvorske kazne on je ilustrirao podatkom kako su takvu povlasticu samo za prvih osam mjeseci ove godine u BiH dobile 142 osobe.

"Ta se brojka odnosi na BiH koja ima tri i pol milijuna stanovnika. Radi usporedbe valja kazati kako se u Sjedinjenim Državama, gdje živi 300 milijuna stanovnika, tijekom zadnjih 20 godina dodijelilo tek 43 oprosta", istaknuo je Visoki predstavnik.

Posebnu zbrku u BiH stvarala je mogućnost da osim članova Predsjedništva BiH oprost dodjeljuju i predsjednici entiteta te gradonačlenik Brčkog, kao posebne administrativne oblasti.

Entitetski su pak zakoni tako postavljeni da su omogućavali davanje oprosta bez ikakvih pojašnjenja pa čak i bez javnog objavljivanja takvih odluka.

Zakon o oprostu na državnoj razini suspendiran je još prošle godine, no zbog slučaja Prce Ashdown je tu mjeru odlučio proširiti i na entitete, odnosno distrikt Brčko.

"Ova će mjera ostati na snazi sve dok Parlament BiH ne donese novi zakon o oprostu", kazao je Ashdown istaknuvši da u međuvremenu neće biti nikakvih iznimki te da samo o parlamentarcima ovisi kada bi se osuđenici mogli ponovo nadati mogućnosti podnošenja molbi za oprost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙