FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Zajednička rasprava o prepuštanju suđenja Ljubičiću i Rajiću

DEN HAAG/ZAGREB,20. rujna(Hina) - Na Haškom sudu (ICTY) u utorak jeodržana rasprava o prepuštanju suđenja bosanskim Hrvatima PaškuLjubičiću i Ivici Rajiću pravosuđu BiH, na kojoj je obrana izrazilasumnju u "zaštitu prava i interesa" dvojice optuženih u BiH.
DEN HAAG/ZAGREB,20. rujna(Hina) - Na Haškom sudu (ICTY) u utorak je održana rasprava o prepuštanju suđenja bosanskim Hrvatima Pašku Ljubičiću i Ivici Rajiću pravosuđu BiH, na kojoj je obrana izrazila sumnju u "zaštitu prava i interesa" dvojice optuženih u BiH.

"Prava i interesi našeg branjenika neće biti valjano zaštićeni u Bosni i Hercegovini", kazao je na raspravi Ljubičićev odvjetnik Tomislav Jonjić s čime se suglasila i subraniteljica Ivice Rajića, splitska odvjetnica Doris Košta.

Premda je na rasporedu ICTY-a najavljena samo rasprava u predmetu Ljubičić, predsjedavajući sudac objasnio je da će se "iz praktičnih razloga" istodobno održati i rasprava o ustupanju predmeta Rajić.

Napominjući kako je svjestan da obrana nije ovlaštena predlagati zemlju za ustupanje, Jonjić je naglasio kako nema pravnih zapreka da se Ljubičiću sudi u Hrvatskoj, čiji je on državljanin i u kojoj je imao prebivalište prije predaje ICTY-u 21. studenoga 2001.

Ustav RH zabranjuje izručenje hrvatskih državljana drugim državama, pa bi prepuštanje Ljubičića BiH bilo "zaobilazno kršenje Ustava RH", kazao je Jonjić.

Posebno je istaknuo problem sigurnosti njegova branjenika u pritvoru u BIH, citirajući porazna izvješća medija u BiH o stanju u tamošnjim zatvorima.

"Stanje u KPD Zenica je više nego alarmantno", kazao je Jonjić te istaknuo da je Odbor za ljudska prava BiH parlamenta, prije tri dana zaključio da su "Srbi i Hrvati u KPD ugroženi".

Odvjetnica Košta potvrdila je da se navodi Jonjića odnose i na njezinog branjenika te ukazala na problem nemogućnosti zastupanja pred sudom u BiH za odvjetnike iz drugih zemalja.

Predstavnica BiH, ministrica pravosuđa Milana Popadić, nastojala je otkloniti zabrinutost branitelja navodeći kako prema posebnom zakonu o Državnom sudu BiH, predsjednik suda može odobriti da uz određene uvjete ustupljeni optuženik ICTY-a zadrži odvjetnika.

Odgovarajući na izraženi strah branitelja prema pritvoru u BiH, Popadić je kazala da je pokrenut postupak izgradnje posebnog državnog zatvora za 306 zatvorenika, koji bi trebao biti dovršen do 31. prosinca 2006.

Odvjetnik Jonjić ocijenio je u telefonskom razgovoru da je "dobijeno na vremenu iako je očito da se željelo stvar riješiti po kratkom postupku", a i sama predstavnica Tužiteljstva Sussan Sommers rekla kako je "politička odluka da se ti predmeti prepuste BiH".

Vijeće za prepuštanje naložilo je optužbi da se podneskom očituje o dostavi materijala tužiteljstvu suda u BiH, a vladi BiH da dostavi dokumente o zatvorima, na što će i obrana moći odgovoriti.

Ljubičić (39), bivši zapovjednik Vojne policije HVO-a u Operativnoj zoni Središnja Bosna, optužen je u 15 točaka za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini 1993.

Ivica Rajić (47), optužen je da je kao zapovjednik operativne skupine HVO-a u Kiseljaku 23. listopada 1993. vodio napad na bošnjačko selo Stupni Do u kojem je ubijeno najmanje 37 civila a selo je razoreno. Optužen je u 10 točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙