FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlament RS usvojio prijenos nadležnosti obrane na BiH

BANJA LUKA, , 30. kolovoza 2005. (Hina) - Narodna skupština RepublikeSrpske donijela je u utorak navečer odluku kojom se nadležnosti spodručja obrane prenose na tijela i institucije države Bosne iHercegovine.
BANJA LUKA, , 30. kolovoza 2005. (Hina) - Narodna skupština Republike Srpske donijela je u utorak navečer odluku kojom se nadležnosti s područja obrane prenose na tijela i institucije države Bosne i Hercegovine.

Ovom odlukom praktično se otvara procedura promjene zakona o obrani BiH i zakona o službi u oružanim snagama BiH.

Zastupnici u Parlamentu RS odluku o prijenosu nadležnosti na području obrane na BiH usvojili su sa 61 glasom "za", deset "protiv" i tri suzdržana glasa, što znači da je više od dvije trećine zastupnika podržalo reformu obrane u BiH.

Narodna skupština RS usvojila je i zaključke kojima se ocjenjuje da predložena rješenja za funkcioniranje oružanih snaga BiH zadovoljavaju kriterije koje je postavio NATO te da predstavljaju "završnu fazu stvaranja snaga kompatibilnih NATO-u".

Tijekom cjelodnevnog rada izvanredne sjednice Parlamenta RS, zastupnicima su se, osim predsjednika RS Dragana Čavića, obratili i supredsjedatelj Komisije za reformu obrane BiH Rafi Gregorian te zapovjednik NATO-snaga u BiH general Steven Schook.

Predsjednik Čavić kazao je da reforma obrane predstavlja "raskid s prošlošću od 1990. do 1995. godine i prekid političke kontrole oružanih snaga".

"NATO ne želi vojne snage koje bi mogle sutra biti upotrijebljene u političkom sukobu", kazao je Čavić.

Prema njegovim riječima, u BiH će ubuduće biti tri pješačka puka: srpski, bošnjački i hrvatski, koji će biti naoružani oružjem NATO-ovih standarda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙