FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izjave dužnosnika Feda potaknule jačanje dolara

LONDON, 27. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Ojačan izjavama dužnosnikaameričke središnje banke Fed da monetarnu politiku treba i daljezaoštravati kako bi se inflacija održala pod kontrolom, tečaj dolara uutorak je na svjetskim deviznim tržištima porastao.
LONDON, 27. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Ojačan izjavama dužnosnika američke središnje banke Fed da monetarnu politiku treba i dalje zaoštravati kako bi se inflacija održala pod kontrolom, tečaj dolara u utorak je na svjetskim deviznim tržištima porastao.

Tijekom jutra euro je tako potonuo ispod psihološke granice od 1,2 dolara, točnije na 1,1993 dolara, najnižu razinu prema dolaru od kraja srpnja ove godine. Do podneva se njegov tečaj ponešto oporavio, tako da stoji 1,204 dolara.

Istodobno, dolar je poskupio blago i prema ostalim najvažnijim međunarodnim valutama. U odnosu na japanski jen dobio je 0,3 posto na vrijednosti i stoji 112,8 jena. Prema britanskoj funti poskupio je 0,27 posto, tako da se funtom trguje po 1,7696 dolara. Za toliko je oslabio i švicarski franak, na 1,293 franka za dolar.

"Nastavljene priče dužnosnika Feda podržale su jačanje tečaja dolara te pritisnule tečaj eura. Probijanje granice od 1,2 dolara za euro prilično je kritično", rekao je valutni strateg Caylona Daragh Maher.

Dva Fedova dužnosnika, predsjednik podružnice središnje banke u Kansas Cityju Tomas Hoenig i u Chicagu Michael Moskow kazali su u ponedjeljak da je američko gospodarstvo u dobroj formi unatoč dvostrukom udaru od uragana Katrine i Rite.

Oboje su također ukazali na predstojeće daljnje zaoštravanje monetarne politike. Moskow je rekao da je potrebno zaoštriti politiku kako bi se spriječilo jačanje inflacije, a Hoenig da središnja banka mora biti senzitivna na ojačani cjenovni pritisak. Fed je prošloga tjedna podigao ključnu kamatnu stopu 11. put, na 3,75 posto.

Analitičari ističu da dolaru ovoga tjedna pomaže i to što američke kompanije povlače profite iz svojih podružnica u Europi ostvarene u trećem tromjesečju. Američke kompanije, naime, ove godine mogu očekivati sniženu stopu poreza na dobit od profita ostvarenih u inozemnim operacijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙