FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington: Otvara se izložba Napoleonovih predmeta

WASHINGTON, 25. rujna 2005. (Hina/AFP) - Muzej National Geographic uWashingtonu otvara u srijedu izložbu s 300 rijetkih predmeta koji supripadali Napoleonu ili njegovoj bliskoj okolini, čiji je središnjiizložak šešir koji je francuski car nosio 1809. u bitci kod Esslingaprotiv Austrijanaca.
WASHINGTON, 25. rujna 2005. (Hina/AFP) - Muzej National Geographic u Washingtonu otvara u srijedu izložbu s 300 rijetkih predmeta koji su pripadali Napoleonu ili njegovoj bliskoj okolini, čiji je središnji izložak šešir koji je francuski car nosio 1809. u bitci kod Esslinga protiv Austrijanaca.

Među predstavljenim predmetima nalaze se službeni portret Bonapartea I. konzula koji je naslikao Antoine Gros 1802., pismo s potpisom 14-godišnjeg Napoleona iz vojne škole u Parizu, uvojci kose cara i carice Josephine kao i pribor za jelo koje je Napoleon koristio u Waterloou.

"Prvi put se ta privatna zbirka, jedna od najvažnijih u Francuskoj, pokazuje javnosti", objasnio je Pierre-Jean Chalencon, autor izložbe.

U SAD-u najslavniji štovatelj i kolekcionar suvenira vezanih uz cara je Bill Gates, osnivač Microsofta i najbogatiji čovjek SAD-a 12. godinu zaredom, po najnovijem poretku časopisa Forbes.

On je kupio više od tisuću Napoleonovih pisama, među kojima jedno od posljednjih ljubavnih pisama upućenih Josephine, za 125 tisuća dolara, kaže Chalencon.

Zbirku predstavljenu u National Geographicu pod naslovom "Napoleon, intimni portret" skupio je Amerikanac Russell Etling, začetnik i direktor projekta.

Nakon Washingtona, izložba će biti postavljena u Floridi, u Tallahasseeu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙