FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena samostalna izložba keramičkih skulptura Sanje Stani

ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Samostalna izložba keramičkih skulpturaSanje Stani na kojoj je predstavljen autoričin odabrani tematskiciklus "Ptice" otvorena je večeras u Gliptoteci Hrvatske akademijeznanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.
ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Samostalna izložba keramičkih skulptura Sanje Stani na kojoj je predstavljen autoričin odabrani tematski ciklus "Ptice" otvorena je večeras u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.

Po riječima upraviteljice Ariane Kralj, izložbom ugledne umjetnice Sanje Stani Gliptoteka se zapravo oprašta od ovogodišnje ljetne sezone s nadom da će i ubuduće njegovati tradiciju izlaganja skulptura u glini. Jer, podsjetila je Kralj, zagrebačka hrvatska keramika jedna je od vrjednota s kojom smo uvijek bili u samu vrhu europskih likovnih kretanja.

Skulpture je za izložbu odabrala i postavila te napisala predgovor popratnom katalogu likovna kritičarka Marina Baričević koja smatra da Sanja Stani u svojem suvremenom tematskom ciklusu "spaja nespojivo", što je, rekla je, čest izazov umjetnicima.

Baričević je objasnila da je riječ o svojevrsnu "ready madeu" jer autorica uzima predmete svakodnevne uporabe (lopata, motika, sjekira, škare za lim), nepromijenjene iz njihova prvotna konteksta i uklapa ih u suživot s glinom - u sastavnicu skulpturalne forme.

Odabrane skupture-ptice, koje u svojoj karakternoj osobnosti variraju različite izričaje duhovnosti, čak i grotesknosti, na pragu su se jeseni sklonile na pravo mjesto, rekla je Baričević.

Sanja Stani rođena je 1967. u Zagrebu, gdje je i završila Školu primijenjene umjetnosti. Članica je ULUPUH-a i ZUH-a, a izlaže već dva desetljeća, među ostalim redovito i na Trijenalu hrvatske skulpture. Dobitnica je nagrade Ex-tempo keramike Piran 2001. i 2002.

Izložba u Gliptoteci HAZU-a otvorena je do 25. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙