FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba in memoriam Anto Jerković 1958.-2005.

ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Na izložbi in memoriam Anto Jerković1958.-2005. "Potpisujem sve što je plavo", otvorenoj večeras u Muzejusuvremene umjetnosti (MSU) na zagrebačkome Gornjem gradu,predstavljeno je 17 fotografija koje dokumentiraju pojedine fazestvaralaštva umjetnika preminuloga u srpnju ove godine.
ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Na izložbi in memoriam Anto Jerković 1958.-2005. "Potpisujem sve što je plavo", otvorenoj večeras u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) na zagrebačkome Gornjem gradu, predstavljeno je 17 fotografija koje dokumentiraju pojedine faze stvaralaštva umjetnika preminuloga u srpnju ove godine.

Riječ je o zajedničkomu projektu Muzeja suvremene umjetnosti i slikarice Jelene Perić, supruge pokojnoga umjetnika koja je nazočila otvaranju izložbe.

Izložene su fotografije ambijenta, intervencija i akcija koje je Jerković radio u Zagrebu, Šibeniku, Požegi i Velikoj Gorici te u New Yorku, nizozemskome Leidenu te dvorcu Čimelice u Češkoj.

Otvarajući izložbu ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić istaknula je da je Anto Jerković bio izvanredan slikar koji je od početne faze enformela krenuo konceptualnim vodama.

Podsjetila je da je Jerković u MSU tri puta samostalno izlagao - prvi put još 1992. kada je promovirao mapu grafika "Precationes anno 1991", drugi put 1993. na izložbi pod nazivom "Ignato Deo" , a 1999. predstavio se svjetlosno-zvučnom instalacijom "Riječi, neoni i baloni" na pročelju Muzeja. Osim toga, dodala je, bio je i suradnik MSU-a na restauratorskim projektima.

Među izloženim fotografijama je i ona s izložbe "Potpisujem sve što je plavo" iz Kulturnoga centra u Leidenu po kojoj je nazvana i zagrebačka izložba. Na izložbi u Leidenu, podsjetila je ravnateljica MSU-a, Jerković je "zadao" plavu boju, a izložbu je ostvario zahvaljujući plavim predmetima koje su posjetitelji donosili na njegovu molbu.

Izložbe pod istim nazivom ostvarene su i u New Yorku 2002. te u Muzeja grada Šibenika 2003. Anto Jerković rođen je 2. svibnja 1958. u Tuzli. Diplomirao je Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1983. u klasi prof. Raula Goldonija, a nakon diplomiranja do 1986. bio je suradnik majstorske radionice HAZU u Zagrebu.

Posjetitelji će izložbu u MSU moći razgledati do 11. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙