FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽOZ: Europski dan židovske baštine i kulture

ZAGREB, 4. rujna 2005. (Hina) - Židovska općina Zagreba (ŽOZ)obilježava danas Europski dan židovske baštine i kulture nizompriredaba među kojima i izložbom "Svjedočanstvo vremena - tragomzapisa i posveta na svetim zavjesama - parohetima", otvorenom danas ugaleriji "Milan i Ivo Steiner" ŽOZ-a.
ZAGREB, 4. rujna 2005. (Hina) - Židovska općina Zagreba (ŽOZ) obilježava danas Europski dan židovske baštine i kulture nizom priredaba među kojima i izložbom "Svjedočanstvo vremena - tragom zapisa i posveta na svetim zavjesama - parohetima", otvorenom danas u galeriji "Milan i Ivo Steiner" ŽOZ-a.

U ŽOZ-u se taj dan obilježava šesti put, a danas će se obilježiti u 26 europskih zemalja i u Izraelu. Suorganizatori događanja u Zagrebu su Odbor za zaštitu židovske kulturne baštine ŽOZ-a i zagrebački ogranak Gavro Schwartz B'nai B'ritha.

Otvarajući izložbu, predsjednik ŽOZ-a Ognjen Kraus rekao je da je svrha obilježavanja Europskoga dana židovske kulture i baštine upozoriti na to što je danas u Europi sačuvano od nekada bogate židovske kulture, ali i uputiti na zajedništvo s drugim europskim kulturama.

U toj prigodi Kraus se osvrnuo i na aktualna zbivanja u zagrebačkoj Židovskoj općini rekavši da ta zajednica prolazi kroz teško razdoblje koje se, smatra, "moglo prevladati bez ikakvih podjela".

S tim u vezi ustvrdio je da "vjernici u zagrebačkoj židovskoj zajednici neće pretrpjeti nikakvu štetu jer smo pokazali koliko nam je stalo do vjerske tradicije i baštine".

Posjetitelji izložbe, koju je osmislila i postavila Mira Wolf, mogu vidjeti dio baštine zagrebačkih Židova. Riječ je o tekstilnim predmetima - svetim zavjesama parohetima koje zaklanjaju sveti ormar ili kovčeg (aron hakodeš) u kojemu su pohranjeni svitci Tore.

Na većini izloženih paroheta izvezena su imena donatora budući da je, u skladu sa židovskom tradicijom, velik dio svetih predmeta darovan.

Budući da je dio paroheta teško oštećen, u skladu s mogućnostima same općine, a povremeno i uz pomoć Ministarstva kulture, paroheti se restauriraju u radionicama Hrvatskoga restauratorskog zavoda (HRZ).

Tako je i na izložbi prikazan tijek restauratorskih radova koji je, kako je rekao zamjenik ravnatelja HRZ-a Mario Braun, "dugotrajan i zahtjevan posao često skriven od očiju javnosti".

Osim dijela sakralne baštine, danas su posjetitelji mogli vidjeti i emitiranje dokumentarne radiodrame Delke Milanov i Voje Šiljka "Samo zajedno zove se čovjek" , sudjelovati na okruglom stolu o židovskoj kuhinji i židovskim receptima te kušati tradicionalnu židovsku hranu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙