FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Retrospektivne izložbe Ivana Tišova i Milana Trenca, 6. i 8. rujna

ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Nova izložbena sezona u zagrebačkojGaleriji Klovićevi dvori započet će ovoga tjedna otvaranjem dvijuizložbi - 6. rujna retrospektivne izložbe začetnika hrvatske moderneIvana Tišova te 8. rujna retrospektivne izložbe autora filmova,stripova i ilustracija Milana Trenca, najavljeno je na današnjojkonferenciji za novinare.
ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Nova izložbena sezona u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori započet će ovoga tjedna otvaranjem dviju izložbi - 6. rujna retrospektivne izložbe začetnika hrvatske moderne Ivana Tišova te 8. rujna retrospektivne izložbe autora filmova, stripova i ilustracija Milana Trenca, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Na izložbi djela Ivana Tišova koja je u Klovićeve dvore stigla iz Osijeka bit će prikazano 120 djela - većinom ulja na platnu te akvarela i crteža tog slikara s početka prošlog stoljeća.

Ravnateljica Galerije Klovićevi dvori Vesna Kusin naglasila je kako je ta izložba primjer dobre suradnje s galerijama iz drugih hrvatskih gradova.

Po riječima autorice izložbe Jelice Ambruš to je prva retrospektivna izložba Ivana Tišova, kojeg je nastojala predstaviti kao pripadnika zagrebačke škole, utemeljitelja hrvatske moderne i dugogodišnjeg profesora Obrtne škole te zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

"Tišov je danas pomalo zaboravljen iako je u svoje doba imao istaknuto mjesto kao pripadnik prve generacije umjetnika koja je otišla na studij u europske zemlje", rekla je.

Tišov je studij završio u Beču, a najpoznatiji je po izradbi fresaka za Sveučilišnu biblioteku u Zagrebu, alegorijskih kompozicija za strop Zlatne dvorane Odjela za bogoštovlje i nastavu u Opatičkoj ulici te dekoraciji stropa u foajeu zagrebačkog HNK.

Drugom izložbom koja će ovoga tjedna biti otvorena u Klovićevim dvorima bit će predstavljeno djelo Milana Trenca, od 1980. do danas.

Trenc je autor filmova, stripova i ilustracija koji je nakon studija režije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti u klasi profesora Kreše Golika punu autorsku zrelost dosegnuo u SAD, istaknuo je autor izložbe Darko Glavan.

Trenc je 80-ih objavljivao u omladinskom, a zatim u tjednom tisku. Autor je stripa Koščak, Berlin, Morocco, a široj je javnosti najpoznatiji po stripu Milan Blenton. Od početka devedestih stvara u New Yorku, gdje objavljuje stripove i ilustracije.

"Posjetitelji osobito srednje generacije moći će oživjeti razdoblje osamdesetih, ali i politička previranja predratnih i ratnih godina kroz ilustracije Starta i Mladine" rekao je Glavan.

(Hina) xmt ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙