FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Danskoj pronađeno poprsje koje je Gauguin napravio 1881.

KOPENHAGEN, 30. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Poprsje koje je izradiofrancuski umjetnik Paul Gauguin otkriveno je u Danskoj i bit ćeizloženo na velikoj izložbi koja se u srijedu otvara u muzejuOrdrupgaard blizu Kopenhagena, priopćila je u ponedjeljak upravamuzeja.
KOPENHAGEN, 30. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Poprsje koje je izradio francuski umjetnik Paul Gauguin otkriveno je u Danskoj i bit će izloženo na velikoj izložbi koja se u srijedu otvara u muzeju Ordrupgaard blizu Kopenhagena, priopćila je u ponedjeljak uprava muzeja.

Poprsje, koje predstavlja umjetnikova sina Jeana, obitelj Avnsoe iz Oelsteda na otoku Seeland koristila je kao božićni ukras.

"Naslijedio sam to poprsje od bake i djeda i nikad nisam mislio da ga je izradio Gauguin, premda je njegovo napisano na poprsju", rekao je Bent Avnsoe, prenosi AFP.

Nakon provale u kuću prije pet-šest godina, Avnsoe je zamolio agenta osiguravajuće kuće da baci pogled na taj neobičan predmet.

"Agent se zaprepastio i poslao poprsje na utvrđivanje autentičnosti u dansku aukcijsku kuću, a zatim konzervatorici muzeja Ordrupgaard Anne-Birgitte Fonsmark, koja je stručnjak za Gauguina, a koja ju je tada kupila za 200.000 danskih kruna (oko 27.000 eura)", ispričao je.

Nakon nekoliko godina istraživanja Fonsmark je zaključila da je riječ o originalu te da je poprsje umjetnik izradio u Parizu 1881., a sin mu je bio model. Zatim ga je Gauguin odnio u Kopenhagen kamo se preselio 1883. sa ženom Dankinjom Mette Sofie i njihovo petoro djece.

U muzeju Ordupgaard bit će izloženo sedamdesetak slika, skulptura i keramičkih predmeta iz danskoga razdoblja slavnoga umjetnika, a izložba bi trebala rasvijetliti njegov razvoj od impresionizma prema simbolizmu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙