FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Politička neizvjesnost pritišće euro

LONDON, 25. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Politička neizvjesnost uNjemačkoj i Italiji spustila je protekloga tjedna tečaj eura nasvjetskim deviznim tržištima na najnižu razinu u protekla dva mjesecaprema američkom dolaru, dodatno ojačanog vijestima o slabljenjuuragana Rite koji se približava američkoj obali.
LONDON, 25. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Politička neizvjesnost u Njemačkoj i Italiji spustila je protekloga tjedna tečaj eura na svjetskim deviznim tržištima na najnižu razinu u protekla dva mjeseca prema američkom dolaru, dodatno ojačanog vijestima o slabljenju uragana Rite koji se približava američkoj obali.

U takvim uvjetima tečaj eura potonuo je 1,7 posto prema dolaru te se njime na kraju tjedna trgovalo po 1,2036 dolara. Od početka mjeseca njegova vrijednost snižena je 0,4 posto prema zelenoj valuti.

Neizvjesnost oko neodlučenih njemačkih izbora i dalje rezultira pritiskom na euro. Rezultati njemačkih izbora najtješnji su u post-ratnoj povijesti te zemlje. Reformski usmjerena čelnica konzervativaca Angela Merkel dobila je tek jedan postotni bod više glasova od njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i njegovih Socijaldemokrata. Analitičari kažu da će to vjerojatno utjecati na tečaj eura sve dok se ne pojavi jasan politički savez koji bi vodio novu vladu, dovoljno snažnu da gura nužne reforme.

Dodatno, jedinstvena valuta pod pritiskom je i političkih zabrinutosti nakon što je u četvrtak talijanski ministar gospodarstva Domenico Siniscalso dao ostavku zbog kontroverzi oko guvernera središnje banke, što je oslabilo poziciju talijanskog premijera Silvia Berlusconija. Do ostavke dolazi u vrijeme pripreme proračuna za iduću godinu, čiji se prijedlog do kraja idućega tjedna mora predočiti parlamentu te bojazni o pogoršanju talijanskih javnih financija. Sve to potiče pitanja oko budućnosti prijeko potrebnih gospodarskih reformi u Europi.

Devizno tržište bilo je usredotočeno i na odluku Feda o kamatnoj politici. Fed je u utorak podignuo ključnu kamatnu stopu, za prekonoćne pozajmice, za 0,25 postotnih bodova, na 3,75 posto, ostavivši vrata otvorena za daljnje zaoštravanje monetarne politike uslijed straha od jačanja inflacije.

Još više poticaj dolaru dalo je slabljenje uragana Rite koji se približava američkoj obali i blaga promjena njezina smjera, što je oslabilo strahove da će ona izravno pogoditi ključne američke naftne rafinerije u Teksasu. Klasifikacija uragana Rite snižena je s 5. na 4. stupanj, istu snagu kao i Katrine kada je pogodila i razorila Louisianu krajem kolovoza. Američke su vlasti upozorile da je put uragana teško predvidljiv, a očekuje se da pogodi američku obalu krajem petka i subotu ujutro.

"Mislim da su oslabile zabrinutosti oko uragana, zbog činjenice da je snižena klasifikacija uragana te da je promijenjen njezin smjer, tako da se možda neće ponoviti Katrina. Ipak, strahovi oko toga nisu posve nestali", ocijenio je raspoloženje na tržištu Mitul Kotecha iz Calyona.

Trgovci kažu da bi novi uragan mogao slomiti već teško pogođene američke naftne kapacitete, potičući cijene nafte i gušeći osobnu potrošnju. Poslije Katrine dolar je potonuo na najnižu razinu prema euru u zadnja tri mjeseca.

Tako je do kraja tjedna tečaj dolara otprilike jedan posto prema jenu, na 111,5 jena. Britanska funta pojeftinila je 1,8 posto, na 1,7752 dolara. Švicarski franak istodobno je izgubio 1,8 posto na vrijednosti prema dolaru, koji stoji 1,2924 franka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙