FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Helsinški komitet BiH: u školama se uvodi segregacija i aparthejd

SARAJEVO,13. rujna(Hina) - Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni iHercegovini upozorio je u utorak kako su se opasno zaoštrili problemiprouzročeni pokušajima uvođenja odvojenih etničkih škola u toj zemljiocijenivši kako se na taj način "otvoreno uspostavlja praksasegregacije i aparthejda".
SARAJEVO,13. rujna(Hina) - Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini upozorio je u utorak kako su se opasno zaoštrili problemi prouzročeni pokušajima uvođenja odvojenih etničkih škola u toj zemlji ocijenivši kako se na taj način "otvoreno uspostavlja praksa segregacije i aparthejda".

U priopćenju Helsinškog komiteta, objavljenom u Sarajevu, ističe se kako uspostava zasebnih škola temeljenih na etničkim načelima u nekim mjestima u BiH od početka ove školske godine ukazuje na novi čin "opasnog projekta nacionalističkih programa vladajućih stranaka".

Općinske vlasti u Čapljini, Prozoru/Rami i Stocu, u kojima su na vlasti Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) i Stranka demokratske akcije (SDA), donijele su odluku o uspostavi novih osnovnih škola koje bi pohađala samo djeca jedne nacionalnosti.

U takvim mjestima do početka ove školske godine je postojao problem funkcioniranja tzv. dvije škole pod jednim krovom odnosno etnički odvojenih razreda.

Ocjenjujući takvu praksu opasnom i štetnom, misija OESS-a u BiH tražila je da se takva praksa ukine i da se unutar škola provede integracija uz poštivanje svih zajamčenih prava na njegovanje nacionalnog identiteta i kulture.

Umjesto toga vlasti u Čapljini, Stocu i Prozoru/Rami odlučile su potpuno fizički razdvojiti učenike hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Helsinški komitet BiH podsjeća kako su takve odluke protivne zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, usvojenom još 2003. godine, te da su u temeljnoj suprotnosti s međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima.

"Onemogućavanje djeci da upoznaju drugog i drugačijeg usmjereno je protiv suživota i tolerancije, hrani nepovjerenje i mržnju te utire put za neke buduće sukobe koji su nam poznati iz bliže prošlosti", ističe Helsinški komitet BiH te poziva vlasti i demokratsku javnost u zemlji da zaustave takvo necivilizacijsko ponašanje.

Glasnogovornika misije OESS-a Elmira Bayrasli izjavila je u utorak u Sarajevu kako je žalosno da se umjesto eliminacije štetne prakse postojanja dvije škole pod jednim krovom sada ide i korak dalje, a škole se uspostavljaju po etničkim načelima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙