FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

SARAJEVO - Novom Statusnom konferencijom u utorak je u Državnom sudu Bosne i Hercegovine počelo obnovljeno suđenje bivšem članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, četvorici braće Ivanković, suvlasnicima Mesne industrije "Lijanovići" iz Širokog Brijega, te predsjedniku Ustavnog suda BiH Mati Tadiću i profesoru Pravnog fakulteta iz Sarajeva Zdravku Lučiću. Optužnica ih tereti za korupciju, odnosno pomaganje Mesnoj industriji "Lijanovići" i izbjegavanje plaćanja carinskih pristojbi na uvoz mesa u BiH, čime je oštećen proračun BiH.

SARAJEVO - Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini upozorio je u utorak kako su se opasno zaoštrili problemi prouzročeni pokušajima uvođenja odvojenih etničkih škola u toj zemlji ocijenivši kako se na taj način "otvoreno uspostavlja praksa segregacije i aparthejda". U priopćenju Helsinškog komiteta, objavljenom u Sarajevu, ističe se kako uspostava zasebnih škola temeljenih na etničkim načelima u nekim mjestima u BiH od početka ove školske godine ukazuje na novi čin "opasnog projekta nacionalističkih programa vladajućih stranaka". Općinske vlasti u Čapljini, Prozoru/Rami i Stocu, u kojima su na vlasti Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) i Stranka demokratske akcije (SDA), donijele su odluku o uspostavi novih osnovnih škola koje bi pohađala samo djeca jedne nacionalnosti.

SARAJEVO - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Safet Halilović predložio je da se problem statusa bosanskohercegovačkih državljana koji su tijekom rata otpušteni s radnih mjesta u Republici Hrvatskoj riješi međudržavnim ugovorom o imovinsko-pravnim odnosima, prenijeli su u utorak sarajevski mediji. Halilović je pismo koje sadrži ovakav prijedlog uputio ministru pravde BiH Slobodanu Kovaču sugerirajući mu da se o pravima i statusu bivših radnika u Hrvatskoj u razdoblju od 1991. do 1993. godine raspravlja tijekom predstojećih pregovora izaslanstva zaduženih za izradu sporazuma o imovinsko-pravnim odnosima. U Halilovićevom se pismu navodi brojka od "oko 100 tisuća" građana BiH za koje se drži da su bez radnih mjesta u Hrvatskoj ostali protuzakonito, čime su im uskraćena prava na državljanstvo, rad, socijalnu i zdravstvenu zaštitu te na otpremninu, kao i na sudjelovanje u privatizacijskom postupku.

JERUZALEM - Nakon završenog izraelskog vojnog povlačenja odgovor na pitanje je li pojas Gaze još uvijek okupiran ostaje nejasan, pa tako Izrael tvrdi da nije, a Palestinci da jest, piše agencija Reuters i napominje da Ujedinjeni narodi, glavni arbitar u takvim pitanjima, ostaju neodlučni. Konfuzija oko pravnog statusa trajat će još dugo nakon izraelskog vojnog povlačenja u ponedjeljak čemu je prethodila evakuacija 8.500 židovskih naseljenika u kolovozu. Kao i u mnogim drugim pitanjima, Izraelci i Palestinci su i u ovome zauzeli dijametralno suprotstavljene pozicije. Akvari de Soto, specijalni UN-ov izaslanik za Bliski istok, nazvao je izraelsko povlačenje "korakom u pravom smjeru", ali je dodao da je prerano reći kakav će biti novi status Gaze. "Morat ćemo vidjeti učinak na terenu", rekao je.

BERLIN - Šest dana prije održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora u Njemačkoj ispitivanja javnog mišljenja pokazuju izjednačenu borbu stranaka umjereno desnog centra i ljevice, što u javnosti otvorilo spekulacije o stvaranju tzv. velike koalicije između najvećih stranaka, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i demokršćanske Unije CDU/CSU, objavila je TV postaja N24 u utorak. Prema istraživanju što ga je za N24 proveo institut Emnid, trenutno oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU i vjerojatni koalicijski partner Slobodnjačko-demokratska stranka (FDP) osvojili bi 48,5 posto glasova. Isto toliko glasova bi osvojili socijaldemokrati iz SPD-a, Zeleni i novoosnovana Lijeva stranka.

RIM - Predizborna kampanja za parlamentarne izbore, koji će se u Italiji održati u proljeće 2006. godine, praktički je počela i svakim danom se objavljuju ankete o mišljenjima birača koje pokazuju da bi sadašnji većinski desni centar premijera Silvija Berlusconija izgubio ako bi se odmah izašlo na birališta. List Corriere della Sera objavljuje utorak da bi sada koalicija lijevog centra čelnika Romana Prodija dobila 51,4 posto glasova (na prošlim izborima 2001. dobila je 48,2 posto), desni centar Silvija Berlusconija bi dobio samo 37,7 posto (na izborima 2001. je dobio 49 posto), a ostali bi dobili 10,9 posto.

RIM - Epidemija ptičje gripe zasigurno će pogoditi Italiju, a prema nekim predviđanjima 16 milijuna ljudi moglo bi biti zaraženo, dva milijuna smješteno u bolnice te oko 150 tisuća mrtvih, objavljuje u utorak list Corriere della Sera prenoseći naglaske iz rasprave na Drugoj europskoj konferenciji o gripi, koja je na Malti okupila svjetske zdravstvene stručnjake. Brojke koje prenosi list predviđanja su stručnjaka iznesena u raspravi, a prognoze da će 16 milijuna Talijana biti zaraženo ptičjom gripom rađene su na osnovi statističkih modela teških epidemija gripe kakve su izbile 1958., s azijskom gripom, i 1967., s honkonškom gripom. Sadašnje zalihe cjepiva protiv ptičje gripe iznose 154 tisuća doza, a trebaju biti povećane na 2,5 milijuna doza kako bi bilo pokriveno pet posto talijanskog pučanstva u opasnosti. Taj omjer preporuča Svjetska zdravstvena organizacija.

BELFAST - Deset policajaca ranjeno je u trećoj uzastopnoj noći obilježenoj neredima u protestantskim uporištima Sjeverne Irske, objavila je u utorak policija. Nasilni lojalisti odani britanskoj kruni izražavaju na ulici svoje neslaganje sa subotnjom odlukom o zabrani marša Oranskoga reda kroz katoličke četvrti. U ponedjeljak navečer stotine mladih protestanata gađali su policiju molotovljevim koktelima u područjima sjeverno i zapadno od Belfasta. Policija i vojska uzvratile su vodenim topovima, ali nisu pucali ni plastičnim ni pravim mecima kao za vikend. Na mjestu glavnih sukoba u ulici Cambric u Belfastu uhićeno je 19 osoba. Od subote ranjeno je 60 policajaca i nepoznat broj civila, neki od njih teško. Šef sjevernoirske policije Hugh Orde opisao je to nasilje kao "najgore u Velikoj Britaniji zadnjih godina" .

OSLO - Norveški premijer Kjell Magne Bondevik u utorak je obavijestio kralja Haralda da nakon poraza njegove vlade na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju i ponedjeljak, namjerava podnijeti ostavku na svoju dužnost. Pobjedu na izborima odnijela je Laburistička stranka Jensa Stoltenberga sa saveznicima - Socijalističkom strankom i Strankom centra, dobivši apsolutnu većinu u parlamentu - 88 od 169 mjesta. "Nova crveno-zelena koalicija, prva u povijesti Norveške, preuzet će vlast nakon što dosadašnja Bondevikova vlada 12. listopada u parlamentu iznese prijedlog proračuna", rekao je Mjaerum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙