FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9, 30 sati

ZAGREB, 19. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 19. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

WASHINGTON/NEW YORK - Trojka EU-a na razini političkih direktora razgovarala je u nedjelju u New Yorku o Hrvatskoj, doznaje se iz britanske Misije pri UN-u. Predstavnik za odnose s javnošću britanske misije koja trenutno predsjeda EU-om, rekao je da je trojka na neslužbenom sastanku razgovarala o "napretku" Hrvatske u suradnji s Haagom, ne ulazeći u pojedinosti. Na sastanku su sudjelovali predstavnici sadašnjeg i budućeg predsjedavajućeg EU-a, Velike Britanije i Austrije, te ureda visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a i Europske komisije koji borave na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Trojka nije formalizirala dogovor o datumu susreta radne skupine za ocjenu hrvatske suradnje.

SARAJEVO - Političke stranke u Bosni i Hercegovini pregovaraju o uspostavi nove parlamentarne većine čime bi se izbjegla potreba sazivanja izvanrednih izbora tijekom ove godine, izjavio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavio "Dnevni avaz". Čović je kazao kako bi, unatoč postojećoj političkoj krizi, bilo najlogičnije da sadašnje Vijeće ministara BiH kojemu predsjedava Adnan Terzić nastavi s radom jer je ostalo malo vremena do redovitih izbora koji se trebaju održati u jesen 2006. godine.

ZAGREB - Dosadašnja novozelandska premijerka Helen Clark počela je u ponedjeljak razgovore s pet manjih stranaka u pokušaju formiranja njezine treće vlade nakon tijesne pobjede na parlamentarnim izborima tijekom vikenda. Njezina dosadašnja vladajuća Laburistička stranka je dobila 50 mjesta, čime je samo za jedno mjesto nadmašila oporbenu Nacionalnu stranku Dona Brasha. Niti jedna stranka nije osvojila većinu u parlamentu od 122 zastupničkih mjesta. Konačni rezultati izbora održanih u subotu biti će poznati početkom listopada nakon što se prebroje specijalni glasovi, rekao je u nedjelju šef izbornog ureda.

PEKING - Sjeverna Koreja odustala je u ponedjeljak od svojih nuklearnih programa, navodi se u zajedničkoj deklaraciji nakon šestostranih pregovora u Pekingu. U zamjenu će joj Južna Koreja, SAD, Japan, Rusija i Kina, ostali sudionici šestostranih pregovora u Pekingu, pribaviti naftu, energiju i nastojati će normalizirati veze sa Pjongjangom. "Zajednička izjava je najvažniji rezultat u dvije godine, koliko traju šestostrani pregovori", rekao je glavni kineski pregovarač Wu Dawei. Prema sporazumu Sjevernoj Koreji će biti dopušten civilni nuklearni program ako stekne međunarodno povjerenje.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon izjavio je u razgovoru pred dužnosnicima američke židovske zajednice u New Yorku da će povezati Jeruzalem s naseljem Maale Adoumim, najvećim na Zapadnoj obali tunelom ili mostovima. "Mogu vam potvrditi da će postojati teritorijalni kontinuitet između Jeruzalema i Maale Adoumimi," rekao je u nedjelju premijer u govoru, čije je dijelove izraelski radio prenio u ponedjeljak. Potvrdio je da ta "teritorijalna povezanost" zapada neće spriječiti teritorijalnu povezanost sjevera i juga Zapadne obale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙