FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisak: Paravac će ponovo predložiti neprihvatljivog veleposlanika u RH

SARAJEVO,5. rujna(Hina) - Srpski član Predsjedništva Bosne iHercegovine Borislav Paravac ponovo će za veleposlanika BiH u Zagrebupredložiti osobu neprihvatljivu hrvatskim vlastima, tvrdi uponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz".
SARAJEVO,5. rujna(Hina) - Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac ponovo će za veleposlanika BiH u Zagrebu predložiti osobu neprihvatljivu hrvatskim vlastima, tvrdi u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz".

Uoči sjednice Predsjedništva BiH najavljene za srijedu kada bi se trebalo raspravljati o novom kandidatu za veleposlaničko mjesto u Hrvatskoj, ovaj list prenosi kako postoje naznake da će Paravac za tu dužnost predložiti Dragana Božanića, nekadašnjeg novinara i bliskog suradnika Radovana Karadžića iz ratnog razdoblja.

Božanić je prije rata bio urednik na TV Sarajevo da bi 1992. godine pobjegao na Pale i priključio se Karadžićevom propagandnom stroju te postao urednikom na paljanskoj televiziji. Božanić je iz tog razdoblja ostao upamćen po brojnim ratnohuškačkim nastupima i komentarima.

Po završetku rata Božanić je dobio mjesto ministra informiranja u vladi Republike Srpske da bi potom jedno vrijeme obnašao dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova BiH.

Nakon toga imenovan je na dužnost veleposlanika u Južnoafričkoj republici.

Dužnosnici Srpske demokratske stranke (SDS) potom su ga predložili za veleposlanika BiH u Sjedinjenim Državama odnosno pri Vijeću Europe no ni za jedno od tih mjesta nije dobio potrebne suglasnosti potencijalne zemlje-primateljice.

"Avazov" izvor u državnoj vlasti BiH drži kako je već unaprijed svima jasno da Božanićeva kandidatura neće proći odnosno da nema nikakvih izgleda da on dobije suglasnost Hrvatske za preuzimanje veleposlaničke dužnosti.

To je navodno jasno i srpskoj strani odnosno samom Paravcu no isticanjem Božanićeve kandidature želi se testirati spremnost Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) na političku trgovinu sa SDS-om a istodobno držati zategnute odnose sa Zagrebom.

Teorijski je moguće da Božanićeva kandidatura postane službenom ako je podrži bilo koji od druga dva člana Predsjedništva BiH a u SDS-u očekuju kako bi glasanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Ive Mira Jovića, bilo značajnim indikatorom njegova odnosa prema SDS-u a konačna odluka pripala bi hrvatskim vlastima.

Upravo zbog ratne prošlosti raniji kandidat za veleposlanika u Hrvatskoj Branko Kesić bio je neprihvatljiv za vlasti u Zagrebu i od odbijanja njegove kandidature prije gotovo pet mjeseci BiH s Hrvatskom održava diplomatske odnose na razini otpravnika poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙