FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čavić zbog slučaja "Kesić" za recipročne mjere prema Hrvatskoj

BANJA LUKA, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednik Republike SrpskeDragan Čavić u srijedu je novinarima u Banjoj Luci izjavio kako jeuskraćivanje agrementa za predloženog novog veleposlanika BiH uHrvatskoj Branka Kesića namjerno ispolitizirano, što bi, prema njemu,trebalo izazvati recipročne mjere BiH.
BANJA LUKA, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić u srijedu je novinarima u Banjoj Luci izjavio kako je uskraćivanje agrementa za predloženog novog veleposlanika BiH u Hrvatskoj Branka Kesića namjerno ispolitizirano, što bi, prema njemu, trebalo izazvati recipročne mjere BiH.

"Nakon što istekne mandat hrvatskoga veleposlanika u Sarajevu, hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova treba znati da će u BiH pomno analizirati prošlost njegova nasljednika, odnosno je li on u svojoj prošlosti proizvodio negativne učinke po bilo koji od tri konstitutivna naroda u BiH", rekao je Čavić.

Koliko god bosanskohercegovački otpravnik poslova obavlja dužnost u veleposlanstvu u Zagrebu, toliko bi budući hrvatski diplomat morao u svojstvu otpravnika poslova djelovati u Sarajevu", dodao je Čavić.

Kandidat za upražnjeno mjesto veleposlanika u Zagrebu bio je Branko Kesić, nekadašnji predsjednik upravnog odbora zavoda za izgradnju Banja Luke.

Kesića je na tu dužnost potkraj prošle godine imenovalo Predsjedništvo BiH, pod predsjedanjem Borislava Paravca, a hrvatskim je vlastima upućen zahtjev za davanjem agrementa koji nikad nije stigao u Sarajevo.

Mediji u BiH i Hrvatskoj upozorili su da je Kesićeva ratna uloga moguća zapreka njegovu postavljenju na diplomatsku dužnost s obzirom da je u vrijeme najvećeg vala etničkog čišćenja tijekom rata u BiH u Banjoj Luci obnašao visoku dužnost u Zavodu za izgradnju grada. Pretpostavlja se da je zbog takve pozicije barem djelomice odgovoran za rušenja brojnih katoličkih i islamskih vjerskih objekata u Banjoj Luci.

BiH stoga u Zagrebu već pet mjeseci zastupa otpravnik poslova, a najavljeno je da će na jesen vlasti u Sarajevu predložiti novog veleposlanika u Hrvatskoj.

Čavić je također izjavio da je "poznato" da je Zagreb, tijekom rata, bio "centrala iz koje su se regrutirali mudžahedini za rat u BiH".

"U Zagrebu je bilo vise činovnika koji su pribavljali materijalna sredstva za mudžahedinsku mrežu u BiH. Možda je kome u Zagrebu bilo u interesu da se mnogo toga stavi pod tepih, da se očisti teren, kako mnoge nelagodne stvari ne bi isplivale na površinu" rekao je Dragan Čavić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙