FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banja Luka: Bez suglasnosti o promjeni Ustava BiH

BANJA LUKA, 9. rujna 2005. (Hina) - Švicarska agencija za razvoj iveleposlanstvo Švicarske u BiH organizirali su u četvrtak navečer uBanjoj Luci raspravu o budućnosti Ustava BiH koji je rezultatDaytonskoga mirovnog sporazuma. Promjena Ustava aktualna je tema u BiHposebice stoga što bi neka nova ustavna rješenja. kako se očekuje,trebala olakšati pristupanje BiH Europskoj uniji.
BANJA LUKA, 9. rujna 2005. (Hina) - Švicarska agencija za razvoj i veleposlanstvo Švicarske u BiH organizirali su u četvrtak navečer u Banjoj Luci raspravu o budućnosti Ustava BiH koji je rezultat Daytonskoga mirovnog sporazuma. Promjena Ustava aktualna je tema u BiH posebice stoga što bi neka nova ustavna rješenja. kako se očekuje, trebala olakšati pristupanje BiH Europskoj uniji.

Uvodne napomene dao je profesor povijesti Sveučilišta u Baselu dr Georg Kreis, koji je rekao da ustav Švicarske može poslužiti kao model za BiH, no da je temeljni uvjet za tako nešto "razvijanje osjećaja pripadnosti svih naroda Bosni i Hercegovini".

U raspravi su sudjelovali profesori banjolučkog sveučilišta Petar Kunić, Željko Mirjanić i Mile Dimičić, te predsjednik stranke Nova hrvatska inicijativa Krešimir Zubak.

Zubak se izjasnio za promjene postojećeg Ustava BiH jer, po njegovim riječima, Ustav ne osigurava ravnopravnost konstitutivnim narodima i favorizira Srbe samom činjenicom da imaju vlastiti entitet. Zubak je također rekao da postojeći Ustav "podupire općedruštvenu neizvjesnost, jer je sadašnja BiH, bez strane pomoći, ekonomski neodrživa".

Predstavnici nekih srpskih stranaka i udruga govorili su o "ugroženosti srpskog nacionalnog bića" pa su kao moguće rješenje nudili razbijanje BiH odnosno konstituiranje srpskoga entiteta kao "neovisnog i suverenog po uzoru na Kosovo".

Petar Kunić podupire sadašnji ustav s argumentacijom da se "cijela Europa decentralizira, a od BiH se zahtijeva centralizacija vlasti i institucija jer će, navodno, samo na taj način moći pristupiti EU".

U raspravi su se čula mišljenja potpore švicarskom modelu ali i ona po kojima je još rano za promjene Ustava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙