FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska i dalje prvi trgovinski partner BiH

SARAJEVO,7. rujna(Hina) - Hrvatska je i u prvih osam mjeseci ove godinezadržala prvo mjesto na popisu država koje su najvažnijivanjskotrgovinski partneri Bosne i Hercegovine, pokazalo je izvješće oostvarenoj vanjskotrgovinskoj razmjeni što ga je u četvrtak u Sarajevuobjavila Vanjskotrgovinska komora BiH.
SARAJEVO,7. rujna(Hina) - Hrvatska je i u prvih osam mjeseci ove godine zadržala prvo mjesto na popisu država koje su najvažniji vanjskotrgovinski partneri Bosne i Hercegovine, pokazalo je izvješće o ostvarenoj vanjskotrgovinskoj razmjeni što ga je u četvrtak u Sarajevu objavila Vanjskotrgovinska komora BiH.

Prema podacima koje je prikupila Komora, ukupna trgovinska razmjena BiH i Hrvatske od siječnja do kolovoza imala je vrijednost od milijardu i 967 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno oko milijardu eura.

Na Hrvatsku tako otpada 21,7 posto ukupne vanjskotrgovinske razmjene BiH.

Druga država na popisu vanjskotrgovinskih partnera BiH je Srbija i Crna Gora s 12,67 posto ukupnog udjela, a slijede Njemačka s 11,42 posto, Slovenija s 10 posto i Italija s 9,47 posto.

Za prvih osam mjeseci ove godine BiH je iz Hrvatske uvezla robe u vrijednosti od milijardu i 451 milijun KM (oko 742 milijuna eura).

U istom razdoblju iz BiH u Hrvatsku je izvezeno robe u vrijednosti od 515 milijuna KM (263 milijuna eura).

BiH i dalje opterećuje visoki vanjskotrgovinski deficit odnosno slaba pokrivenost uvoza izvozom.

Podaci Vanjskotrgovinske komore pokazuju kako je deficit od siječnja do kolovoza dosegnuo iznos od četiri milijarde i 250 milijuna KM (oko dvije milijarde i 174 milijuna eura) i pretpostavlja se kako će se taj trend nastaviti.

Najveću pokrivenost uvoza izvozom BiH ima u razmjeni s Italijom (58,44 posto), dok je sa svim ostalim državama ta pokrivenost ispod 50 posto.

U slučaju Hrvatske, BiH je svoj uvoz pokrila izvozom u iznosu od 35,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙