FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ankete: Pobjeda CDU/CSU-a s nedovoljnim brojem glasova

BERLIN, 18. rujna 2005. (Hina) - Demokršćanska unija CDU/CSU podvodstvom Angele Merkel u nedjelju na prijevremenim parlamentarnimizborima u Njemačkoj nije uspjela osvojiti dovoljno glasova zasastavljanje koalicijske vlade s Liberalima (FDP), proizlazi iz prvihprocjena državnih postaja ARD i ZDF na temelju izlaznih anketaobjavljenih odmah po zatvaranju birališta.
BERLIN, 18. rujna 2005. (Hina) - Demokršćanska unija CDU/CSU pod vodstvom Angele Merkel u nedjelju na prijevremenim parlamentarnim izborima u Njemačkoj nije uspjela osvojiti dovoljno glasova za sastavljanje koalicijske vlade s Liberalima (FDP), proizlazi iz prvih procjena državnih postaja ARD i ZDF na temelju izlaznih anketa objavljenih odmah po zatvaranju birališta.

Prema procjenama državne TV postaje ARD od 18:30 sati unija CDU/CSU osvojila je 35,8 glasova što je gotovo sedam posto manje od očekivanog.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) kancelara Gerharda Schroedra osvojila je 33,9 posto glasova što je manje nego na izborima prije tri godine, ali više od očekivanog.

Iznenađenje prijevremenih parlamentarnih izbora je uspjeh Liberalne demokratske stranke (FDP) koja je osvojila 10,5 posto glasova. Zeleni, koalicijski partner SPD-a, su osvojili 8,2 posto, a novoosnovana Lijeva stranka 8 posto glasova, navode izlazne ankete.

Prelazak izbornog praga od pet posto, a time i ulazak u parlament nije ostvarila desnoradikalna Nacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD).

Ukoliko ne dođe do drastičnih promjena, a dosadašnja iskustva su pokazala da prve procjene gotovo i ne odstupaju od službenih rezultata, niti jedna dosadašnja politička koalicija nije osvojila dovoljno glasova za sastavljanje vlade.

U ovom trenutku je doduše moguć nastavak rada dosadašnje socijaldemokratsko - zelene vlade uz toleranciju Lijeve stranke te stvaranje tzv. velike koalicije između SPD-a i unije CDU/CSU, ali te su opcije stranke prije izbora odlučno odbacile.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙