FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: SPD namjerava 'rastaviti' Uniju

BERLIN, 22. rujna 2005. (Hina) - Socijaldemokratska stranka Njemačke(SPD) namjerava promjenom pravilnika o poslovanju parlamentarazdvojiti Uniju stranaka Kršćansko demokratske unije (CDU) iKršćansko socijalne unije (CSU) u Bundestagu, čime bi SPD postalanajjača grupa u parlamentu te bi joj pripao mandat za sastavljanjenove vlade, izjavio je u četvrtak zamjenik predvodnika SPD-ovogzastupničkog kluba Gernot Erler.
BERLIN, 22. rujna 2005. (Hina) - Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) namjerava promjenom pravilnika o poslovanju parlamenta razdvojiti Uniju stranaka Kršćansko demokratske unije (CDU) i Kršćansko socijalne unije (CSU) u Bundestagu, čime bi SPD postala najjača grupa u parlamentu te bi joj pripao mandat za sastavljanje nove vlade, izjavio je u četvrtak zamjenik predvodnika SPD-ovog zastupničkog kluba Gernot Erler.

"Postoje takvi planovi", potvrdio je Erler u izjavi za radio RBB napise medija. "CDU i CSU nastupaju odvojeno onda kada im to odgovora, posebice kada se radi o financiranju stranaka, a u Budestagu zajedno, i to je praksa koja nije u redu", zaključio je Erler.

SPD će pokušati glasovima stranke Zelenih i Lijeve stranke u Bundestagu promijeniti sadašnje pravilo.

Predvodnik SPD-ova zastupničkog kluba Ludwig Stiegler izjavio je, međutim, da zasad ne postoje konkretni planovi za promjenu pravilnika o radu parlamenta.

Unija CDU/CSU predbacuje SPD-u "pučističke" namjere i nedemokratsko ponašanje. Bivši predsjednik CDU-a Wolfgang Scheueble je Schroederu predbacio "manjak demokratske kulture". "To s demokracijom nema više nikakve veze, nego samo s pohlepom za vlašću", izjavio je Scheueble.

I unutar SPD-a su sve jači glasovi koji vrh stranke poziva na "sagledavanje realnosti". Član predsjedništva stranke i senator Bremena, Henning Scherf, smatra da SPD "mora prihvatiti stvarnost" i početi na taj način djelovati.

Namjere SPD-a o cijepanju Unije CDU/CSU stvorile su negativnu atmosferu uoči razgovora Gerharda Schroedera, Angele Merkel i Edmunda Stoibera o eventualnom stvaranju tzv. velike koalicije između Unije CDU/CSU i SPD-a, koji su najavljeni za četvrtak polijepodne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙