FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Približavanje novog uragana SAD-u spustilo američke burzovne indekse

NEW YORK, 22. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Približavanje uragane Riteameričkoj obali treći dan uzastopno podiže cijene nafte koje su se usrijedu ponovno približile 67 dolara po barelu, što pritišće cijeneameričkih dionica.
NEW YORK, 22. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Približavanje uragane Rite američkoj obali treći dan uzastopno podiže cijene nafte koje su se u srijedu ponovno približile 67 dolara po barelu, što pritišće cijene američkih dionica.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks spustio se gotovo jedan posto, na 10.378 dolara. Tehnološki Nasdaq oslabio je 1,16 posto, na 2.106 bodova. Vrijednosti oba indeksa najniže su u proteklih više od dva mjeseca.

Zabrinutosti oko rastućih cijena nafte posebno su pogodile dionice konglomerata General Electric, koje su oslabile gotovo jedan posto, te ostalih kompanija senzitivnih na oscilacije energetskih troškova.

Dionice osiguravateljskih i kompanija koje ulažu u nekretnine također su oslabile, zbog mogućih razaranja uragana Rite koji se približava Teksasu, posebice na naftnim postrojenjima u Meksičkom zaljevu.

"Dionice su pretrpjele gubitke zbog zabrinutosti oko viših cijena nafte, inflacije te mogućeg slabljenja korporativnih zarada kako se novi uragan približava. Procjene su neizvjesne, a neizvjesnost uvijek šteti dionicama", rekao je Subodh Kumat, investicijski strateg pri CIBC World Marketsu.

Više cijene nafte dodale su nervozi koja je već postojala na tržištu nakon što je američka središnja banka odlučila podići kamatne stope.

Od većih gubitnika ističu se i dionice kozmetičke kompanije Avon, koje su potonule gotovo 12 posto budući je snizila procjenu svoje zarade, navevši kao razlog posljedice uragana Katrina i visoke cijene energenata.

Na europskim burzama cijene dionica oslabile su kako se intenzivira snaga uragana Rita, ojačavši cijene nafte pogodivši američke dionice. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,9 posto, na 5.369 bodova. Frankfurtski DAX spustio se 1,8 posto, na 4.875 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙