FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena američkih dionica nakon skoka barela nafte iznad 67 dolara

NEW YORK, 20. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Uzlet cijena nafte i mogućepovećanje kamatnih stopa u SAD-u u ponedjeljak su spustili cijeneameričkih blue-chip dionica budući se ulagači pribojavaju da će osobnapotrošnja i rast korporativnih zarada usporiti u trećem tromjesečju.
NEW YORK, 20. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Uzlet cijena nafte i moguće povećanje kamatnih stopa u SAD-u u ponedjeljak su spustili cijene američkih blue-chip dionica budući se ulagači pribojavaju da će osobna potrošnja i rast korporativnih zarada usporiti u trećem tromjesečju.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,8 posto, na 10.557 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,7 posto, na 2.145 boda.

Barel nafte na njujorškom tržištu poskočio je za više od četiri dolara uslijed nove tropske oluje koja se približava Floridi, a moguće i Meksičkom zaljevu gdje naftne kompanije još nastoje obnoviti proizvodnju nakon razaranja uragana Katrine. Cijena barela dosegnula je 67,39 dolara.

"Nije bilo potražnje za dionicama uz svu tu neizvjesnost u pogledu cijena nafte i sastanak Feda u utorak. Ne iznenađuje da cijene dionica padaju", rekao je Matthew Kelon, fond menadžer Kelmoore Strategy Fundsa.

Dionice transportnih kompanija poput United Parcel Servicea i FedEx korporacije posebno su snažno bile pogođene odražavajući zabrinutosti oko utjecaja visokih cijena nafte i benzina na njihove troškove prijevoza i profite. U prosjeku su cijene transportnih kompanija potonule 1,2 posto.

Oslabile su i dionice industrijskih konglomerata osjetljivih na visoke energetske troškove, pri čemu su dionice General Electrica i 3M-a oslabile 1,2 posto. Međutim, rastuće cijene nafte potpomogle su jačanje dionica naftnih kompanija, tako da je dionica Exxon Mobila poskočila 1,5 posto. Tržišna kapitalizacija te kompanije premašila je u ponedjeljak 400 milijardi dolara, te je tako postala četvrta američka kompanija koja je premašila tu razinu vrijednosti.

Na europskim burzama cijene dionica završile su poslovanje na najvišim razinama u zadnje tri godine, potaknute skokom cijena naftnih dionica, izuzev na Frankfurtskoj burzi gdje je raspoloženje ulagača bilo pod pritiskom tijesnog izbornog rezultata. Tako je londonski Ftse indeks poskočio 0,4 posto, na 5.429 bodova. Frankfurtski DAX međutim oslabio je 1,2 posto, na 4.926 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙