FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odluka Feda o podizanju kamatnih stopa spustila cijene američkih dionica

NEW YORK, 21. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Odluka američke središnjebanke Fed da podigne ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova,na 3,75 posto, najvišu razinu od 2001., potaknula je u utorak naameričkim burzama spuštanje cijena dionica.
NEW YORK, 21. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Odluka američke središnje banke Fed da podigne ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na 3,75 posto, najvišu razinu od 2001., potaknula je u utorak na američkim burzama spuštanje cijena dionica.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,7 posto, na 10.481 bod. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,65 posto, na 2.131 bod.

Dionice kompanija senzitivnih na više troškove kreditiranja, poput građevinskih tvrtki, oslabile su nakon takve odluke Fed-a. U prosjeku su cijene tih dionica u utorak oslabile gotovo pet posto.

Potonula je i cijena dionice Wal-Marta, najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca, i to blizu najniže razine u zadnjih pet godina, za 1,8 posto, na 43,10 dolara.

"Dionice su pod očitim pritiskom. Može se očekivati da će više kamatne stope negativno utjecati na potrošače i njihovu potrošnju", rekao je Tony Dwyer, strateg pri FTN Financialu.

Oslabile su i dionice kreditnih institucija koje daju hipotekarne zajmove, pri čemu je dionica Fannie Mae potonula 1,9 posto, a Freddie Maca 2,7 posto.

Dužnosnici Feda u svom su priopćenju nakon zasjedanja objavili da viši energetski troškovi imaju potencijala ojačati inflatorne pritiske. Isto tako, nisu dali naznake skorog završetka sadašnjeg ciklusa zaoštravanja monetarne politike.

Gotovo 3-postotno spuštanje cijena nafte te potražnja za dionicama njemačkih proizvođača vozila poput BMW-a pomogla je skoku cijena dionica na europskim burzama na najvišu razinu u zadnje tri godine. Tako je frankfurtski DAX porastao 0,8 posto, na 4.962 boda. Međutim, londonski Ftse našao se pod pritiskom korekcije cijena dionica britanskih maloprodajnih lanaca, tako da je oslabio 0,2 posto, na 5.416 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙