FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na suđenju za zločin na Ovčari iskazi trojice časnika JNA

kod Vukovara u studenom 1991. godine,nastavljeno je u četvrtak čitanjem iskaza iz vojnih spisa i zapisnikasa saslušanja u Haškom tribunalu trojice časnika bivše JNA MileMrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića.
Beograd,15.rujna(Hina) - Suđenje 16-orici optuženih za ratni zločin, za ubojstvo dvije stotine hrvatskih ratnih zarobljenika, na poljoprivrednom dobru Ovčari kod Vukovara u studenom 1991. godine, nastavljeno je u četvrtak čitanjem iskaza iz vojnih spisa i zapisnika sa saslušanja u Haškom tribunalu trojice časnika bivše JNA Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića.

Trojica haških optuženika koje taj sud tereti za zločin na Ovčari po zapovjednoj odgovornosti, naveli su da "nisu imali saznanja o tom događaju i stradanju ratnih zarobljenika".

Kako je tročlanom Sudskom vijeću, kojim predsjeda sudac Vesko Krstajić, pročitano iz vojnih zapisnika, Mrkšić , koji je tada bio pukovnik i zapovjednik Gardijske brigade Jugoslavenske narodne armije (JNA), rekao je da je 20. studenoga 1991. godine bio u Beogradu da od ministra obrane Veljka Kadijevića primi pohvale "za dobro obavljenu vojnu operaciju i da se vratio dan kasnije".

On je izjavio da je "bio obaviješten da su predstavnici Vlade SAO Istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem na sjednici održanoj 19. studenoga donijeli odluku o uspostavi civilne vlasti i preuzimanju kontrole nad ratnim zarobljenicima".

Dodao je da bi spriječio ono što se dogodilo "da je znao da će netko zarobljenike ostaviti na Ovčari, ili učiniti što je učinjeno".

Šljivančanin je izjavio da je evakuacija vukovarske bolnice, kojom je po Mrkšićevoj naredbi zapovijedao, završena 20. studenoga oko 20 sati i da je na povratku u zapovjedništvo svratio u vukovarsku vojarnu, u koju su toga dana bili dovedeni ratni zarobljenici".

Rekao je da u vrijeme dok je boravio u Vukovaru, nije bio obaviješten da je jedna skupina ratnih zarobljenika odvedena na Ovčaru, umjesto u sabirni centar.

"Ako je točno da se dogodio zločin, mogu pretpostaviti da su to samo mogli učiniti mještani, zbog osvete", dodao je Šljivančanin u iskazu i napomenuo da je na Ovčaru došao

jednom, da bi provjerio stanje mehanizacije i tehnike, ali da nije siguran kojeg je dana bio tamo.

Govoreći o Stanku Vujanoviću i Miroljubu Vujoviću, prvooptuženima u ovom postupku, Šljivančanin je rekao da je "s njima došao u sukob tijekom evakuacije vukovarske bolnice, kada je jedan od njih uperio u njega oružje, prijeteći da neće dopustiti da pomaže ustašama". Spomenuti optuženi su negirali te navode.

Radić je na saslušanju rekao da nije bio na Ovčari i da ne zna gdje se ona nalazi. O streljanju ratnih zarobljenika saznao je tek u Haagu iz dokumentacije tog suda, rekao je Radić.

Pročitani su i iskazi koje su Županijskom sudu u Zagrebu dala dvojica oštećenih, Žarko Kojić i Zdenko Novak, koji nisu željeli svjedočiti pred sudom u Beogradu.

Oni su rekli da su iz vukovarske bolnice dovedeni u vojarnu , a zatim na Ovčaru. Sve vrijeme nad zarobljenicima su se iživljavali "četnici", tukli ih i prijetili im da će ih zaklati.U hangaru na Ovčari, jedan zarobljenik pretučen je do smrti, stoji u njihovim svjedočenjima.

Kojić je precizirao da je Miroljub Vujović spriječio spašavanje jednog zarobljenika, jer je navodno bio aktivist HDZ-a, i da je optuženi Goran Mugoša tukao zarobljene i

njihov novac i druge vrijednosti "trpao u džepove".

Novak je objasnio da se spasio strijeljanja tako što je iskočio iz kamiona na putu do Grabova. Iz smjera kojim je otišlo to vojno vozilo kasnije je čuo kratke rafale i pojedinačne pucnje, naveo je Novak.

Optuženi Vujović i Vujanović nijekali su tvrdnje iz ovih zapisnika i zatražili da sud sasluša Kojića i Novaka. Mugoša je priznao samo da je pljačkao. Tijekom glavne rasprave pročitani su i zapisnici sa saslušanja u istrazi svjedoka Gorana Valjarevića, kao i

stručnjaka sudske medicine koji su sudjelovali u ekshumaciji i obdukciji stradalih, te izvješće stručnog povjerenstva UN-a iz 1993. godine.

Suđenje se nastavlja u petak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙