FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Svjedok-suradnik priznao da je ubijao na Ovčari (duže)

BEOGRAD, 1. rujna 2005.(Hina) - Svjedok-suradnik Boža Latinović priznaoje u četvrtak u Beogradu, na izdvojenom suđenju Saši Radaku optuženomza ubojstva hrvatskih ratnih zarobljenika u studenom 1991. godine, daje strijeljao zarobljenike na poljoprivrednom dobru Ovčari kodVukovara.
BEOGRAD, 1. rujna 2005.(Hina) - Svjedok-suradnik Boža Latinović priznao je u četvrtak u Beogradu, na izdvojenom suđenju Saši Radaku optuženom za ubojstva hrvatskih ratnih zarobljenika u studenom 1991. godine, da je strijeljao zarobljenike na poljoprivrednom dobru Ovčari kod Vukovara.

Latinović je rekao da su zarobljenici iz hangara dovođeni na smaknuća u traktorskoj prikolici u skupinama od po njih 30, a da su strijeljani u skupinama od pet-šest ljudi, iznad unaprijed iskopane jame.

Pogubljenja su bila navečer 20. studenoga. 1991. godine, a izvršena su po zapovijedi Stanka Vujanovića, jednog od optuženih za zločin na Ovčari, rekao je Latinović.

On je rekao i da je 20. studenog 1991. godine u špaliru ispred hangara kroz koji su zarobljenici morali protrčati vidio i Radaka koji je s ostalima zarobljenike šamarao i tukao.

Boža Latinović, zvani Boro Krajišnik, rekao je i da su zarobljenici prvo strijeljani u stojećem položaju, dok je grupama koje su potom izvođene naređivano da legnu na trbuh i ubijani su u ležećem položaju "zbog nedostatka municije".

Naveo je i da je kada je on došao pred iskopanu jamu "u rupi već bilo leševa, tako da nije mogao procjeniti dubinu", i dodao da su prije njegova dolaska na to mesto, iz hangara, dovedene tri do četiri grupe zarobljenika koje su strijeljane.

On je izjavio i da je učestvovao u streljanju jedne grupe zarobljenika, a da je streljanje trajalo do kasno u noć.

Posljednju grupu zarobljenika, njih 10, strijeljao je "mladić dobrovoljac, star nekih 17 godina", kome je svjedok-suradnik "pridržavao pušku" kako bi usmjerio hice u zarobljenike.

Prema njegovim riječima, poslije strijeljanja stigao je bager koji je zemljom "za deset minuta" zatrpao jamu s tijelima.

Svjedok je naveo i kako je prije nego što je došao "kod rupe" u Grabovu bio u hangaru na Ovčari, gde su iz vukovarske bolnice dovedeni hrvatski zarobljenici i da je tamo učestvovao u njihovoj identifikaciji, budući da je poznavao mnoge stanovnike Vukovara, jer je u tom gradu imao kafić.

Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić ocjenio je u izjavi beogradskoj agenciji Tanjug da Latinovićevo svjedočenje "u potpunosti opisuje način izvršenja ubojstava ratnih zarobljenika na Ovčari i u potpunosti pokazuje jačinu optužnice". Vekarić smatra da je na temelju ovog svjedočenja suđenje za Ovčaru ušlo u završnu fazu.

Izdvojeno sudjenje Saši Radaku (46) počelo je 7. srpnja, kada se on izjasnio da nije kriv po optužnici da je kao dobrovoljac Jugoslovenske narodne armije (JNA) iz streljačkog stroja "lišio života zadnju skupinu od desetak zarobljenika ispred hangara na Ovčari".

Suđenje Radaku će pred Specijalnim sudom biti nastavljeno 17. listopada i od 26. do 28. listopada, a sud će nakadno odlučiti koje svjedoke će izvesti na suđenje.

Optuženi Radak tek se 16. svibnja ove godine predao policiji u Budvi kada je saznao da je protiv njega tih dana podignuta optužnica.

Zajednička optužnica tereti zapovjednika TO Miroljuba Vujovića i njegovog zamjenika Stanka Vujanovića za organiziranje i naređivanja ubojstva i mučenja 200 pripadnika hrvatskih ratnih zarobljenika, koje su strijeljali Jovica Perić, Ivan Atanasijević, Milan Vojnović i Predrag Madžarac.

Dodatnom optužnicom od 24. svibnja prošle godine, za strijeljanje zarobljenika terete se i Milan Lančužanin, Marko Ljuboja, Predrag Milojević, Vujo Zlatar, Goran Mugoša, Đorđe Šošić, Miroslav Džanković, Slobodan Katić, Nada Kalaba, Milan Bulić i Predrag Dragović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙