FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Radak se ne sjeća što se događalo na Ovčari

BEOGRAD,12. rujna 2005.(Hina) - Pred Vijećem za ratne zločine Okružnogsuda u Beogradu u ponedeljak je nastavljeno suđenje skupini od 16pripadnika Teritorijalne obrane (TO) Vukovara za ubojstvo 200hrvatskih ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčari ustudenome 1991. godine.
BEOGRAD,12. rujna 2005.(Hina) - Pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u ponedeljak je nastavljeno suđenje skupini od 16 pripadnika Teritorijalne obrane (TO) Vukovara za ubojstvo 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčari u studenome 1991. godine.

Suđenje toj skupini optuženih nastavljeno je saslušanjem svjedoka Saše Radaka, koji je uhićen u svibnju i protiv kojega se vodi izdvojeni postupak za iste radnje - ubojstva hrvatskih zarobljenika na Ovčari. Unatoč tome što je i sam optužen, Radak se na suđenju ovoj skupini pojavljuje kao svjedok optužbe. Upitan o događajima za koje su optužena šesnaestorica pripadnika TO Vukovar, on je izjavio kako "ne zna što se tamo događalo" i da se ne sjeća da je vidio bilo kojega od optuženih.

Radak je, odgovarajući na pitanja predsjedavajućeg sudskog vijeća Veska Krstajića i predočenje da su ga dva svjedoka suradnika prepoznali među onima koji su mučili zarobljenike, rekao "kako nije bio u hangaru gdje su bili ratni zarobljenici i nije ih tukao dok su prolazi kroz špalir prema hangaru".

Rekao je da se ne sjeća točno kojeg je dana stigao na Ovčaru, 20. studenog ili dan prije, no da je došao poslijepodne, da se tamo zadržao sat vremena, a da hangaru nije mogao prići jer mu " stražari u uniformama nisu dali".

Na pitanje predsjedavajućeg sudskog vijeća je li se zapitao zašto je toliko ljudi na na Ovčari te zna li što se tamo radilo, odgovorio je kako je "to bilo davno, prije 15 godina i ne sjeća se".

Radak je, na dodatne upite predsjedavaćujeg sudskog vijeća, rekao kako je pretpostavio po žamoru prisutnih da se u hangaru nalaze zarobljenici, no da se on poslije neuspješne potrage za njemu nepoznatim poručnikom koji im je tog jutra naredio da tu dođu ne objasnivši što točno trebaju raditi, istog popodneva vratio u Vukovar, odakle se poslije noćenja uputio u Beograd, iz koga se više nije vraćao na vukovarsko ratište.

U svom iskazu Radak je naveo da je sa skupinom rezervista otišao u Vukovar potkraj listopada 1991. godine, gdje ih je primio časnik Miroslav Radić koji im je osigurao smještaj, a dao im i "motorolu" preko koje su dobivali zapovijedi.

Sašu Radaka, kojemu se na odvojenom suđenju sudi za zločin na Ovčari, svjedok Boža Latinović prepoznao je među 30 onih u špaliru koji su maltretirali zarobljenike pred ulazom u hangar.

Na početku izdvojenog suđenja 7. srpnja, Radak se izjasnio da nije kriv po optužnici da je kao dobrovoljac bivše Jugoslovenske narodne armije iz streljačkog voda "iz vatrenog oružja pucao u zarobljenike i tako ih ubijao, te likvidirao zadnju skupinu od desetak zarobljenika ispred hangara na Ovčari".

Suđenje skupini od 16 teritorijalaca optuženih za ratni zločin na Ovčari nastavlja se u utorak. Istoga dana počinje još jedno izdvojeno suđenje za Ovčaru Milanu Buliću, kome je 15. ožujka određen izdvojeni postupak zbog bolesti.

Prema riječima predsjedavajućeg sudskog vijeća Krstajića, u dijelu suđenja koje će trajati ovoga tjedna razmotrit će se određeni prijedlozi koji su stigli tijekom postupka, balistička izvješća te fotografije s ekshumacije i obdukcije.

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙