FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: U ponedjeljak nastavak suđenja za ratni zločin na Ovčari

BEOGRAD,10.rujna(Hina) - Pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda uBeogradu u ponedeljak se, nakon ljetne stanke, nastavlja suđenjeskupini od 16 pripadnika Teritorijalne obrane (TO) Vukovara zaubojstvo 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobruOvčara kod Vukovara u studenome 1991. godine.
BEOGRAD,10.rujna(Hina) - Pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u ponedeljak se, nakon ljetne stanke, nastavlja suđenje skupini od 16 pripadnika Teritorijalne obrane (TO) Vukovara za ubojstvo 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara u studenome 1991. godine.

U dijelu suđenja koji počinje u ponedjeljak i traje do 16. rujna očekuje se da bi sud mogao razmatrati određene procesne radnje i balističke izvještaje o ubojstvima koja su izvršena između 20. i 21. studenoga 1991. godine.

Sudsko vijeće koje čine Vesko Krstajić, Vinka Beraha-Nikićević i Gordana Božilović-Petrović, trebalo bi odlučiti i o prijedlozima odbrane za saslušanje dodatnih svjedoka, koje je zamjenik tužitelja Dušan Knežević odbacio kao nepotrebne.

Pred istim sudskim vijećem počelo je 1. srpnja i izdvojeno suđenje za zločin na Ovčari Saši Radaku koji je uhićen u svibnju.

U nastavku suđenja Radaku 1. rujna svjedok-suradnik Boža Latinović priznao je da je ubijao ratne zarobljenika po naređenju optuženog Stanka Vujanovića.

Glasnogovornik tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu Bruno Vekarić ocijenio je da Latinovićevo svjedočenje " u potpunosti opisuje način ubijanja ratnih zarobljenika na "Ovčari" i u cijelosti pokazuje jačinu optužnice". Vekarić također smatra da je na temelju tog svjedočenja suđenje za ratni zločin na Ovčari ušlo u završnu fazu.

Prema optužnici od 4. prosinca 2003. godine, zapovjednik TO Miroljub Vujović i njegov zamjenik Stanko Vujanović organizirali su i naredili ubojstvo i mučenje zarobljenika, a u izvršenju zločina sudjelovali su i Jovica Perić, Ivan Atanasijević, Milan Vojnović i Predrag Madžarac.

Na temelju proširene optužnice od 29. srpnja prošle godine, za taj zločin sudi se i Milanu Lančužaninu, Marku Ljuboji, Predragu Milojeviću, Vuji Zlataru, Goranu Mugoši, Đorđu Šošiću, Miroslavu Đankoviću, Slobodanu Katiću, Nadi Kalabi, Milanu Buliću i Predragu Dragoviću.

Svi optuženi negirali su sudjelovanje u zločinu, a Buliću je 15. ožujka, zbog psihičkih problema, određen zaseban sudski postupak.

(Hina) xtman ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙