FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Obrana "vukovarske trojke" traži odgodu početka suđenja

DEN HAAG/ZAGREB,7. rujna 2005.(Hina) - Branitelji trojice bivšihoficira JNA optuženih za pokolj na Ovčari Mile Mrkšića, VeselinaŠljivančanina i Miroslava Radića - u srijedu su zatražili odgodupočetka suđenja, koje je pred Haškim sudom (ICTY) trebalo početi 3.listopada.
DEN HAAG/ZAGREB,7. rujna 2005.(Hina) - Branitelji trojice bivših oficira JNA optuženih za pokolj na Ovčari Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića - u srijedu su zatražili odgodu početka suđenja, koje je pred Haškim sudom (ICTY) trebalo početi 3. listopada.

Šljivančaninov branitelj Novak Lukić, zatražio je ime ostalih branitelja, da se za četiri do pet tjedana odgodi početak suđenja, kako bi se obrani omogućilo dodatno vrijeme za pripreme.

Branitelji su svoj zahtjev obrazložili činjenicom da još nisu primili sažetke iskaza svih svjedoka optužbe, da nisu kompletirali popis svjedoka obrane, ta da im je tek 23. rujna rok za predaju predraspravnog podneska obrane.

Tužitelj Jan Wubben najavio je da će izvesti 88 svjedoka, od kojih će 70 svjedočiti uživo, a za 18 će podnijeti pisani iskaz.

Među ostalim, najavio je svjedočenje 11 članova osoblja Vukovarske bolnice, iz koje su 20. studenoga 1991. odvedene 264 žrtve strijeljane na Ovčari.

Wubben je također najavio svjedočenje petorice pripadnika srpskih pobunjeničkih vlasti, te 14 pripadnika JNA od kojih sedam oficira, te trojice pripadnika lokalne srpske Teritorijalne obrane.

Raspravni sudac Carmel Agius ocijenio je kako će se "nakon današnjeg sastanka morati još razmisliti o početku suđenja".

Braniteljima je dao rok od sedam dana za zajednički podnesak u kojem će obrazložiti zahtjev za odgodu početka suđenja, a optužbi 10 dana za odgovor na taj zahtjev, te najavio da će odluku će donijeti predsjedavajući raspravnog vijeća, sudac Kevin Parker.

Vijeće za ustupanje predmeta ICTY-a je 30. lipnja odobrilo molbu Tužiteljstva, kojom je povučen zahtjev da se predmet "vukovarske trojke" ustupi pravosuđu Republike Hrvatske ili alternativno SCG, te je predloženo da se suđenje održi u Haagu.

Vijeće je zaključilo da će "interesi pravde biti bolje zadovoljeni ako se suđenje vodi na ICTY-u".

U izmijenjenoj optužnici od 9. veljače 2004., Mrkšića, Radića i Šljivančanina tereti se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem progona Hrvata i drugih nesrba koji su se, nakon pada Vukovara, nalazili u vukovarskoj bolnici.

U optužnici se navodi da su "vojnici JNA 20. studenoga 1991. odveli oko 400 nesrba iz vukovarske bolnice. Radić i Šljivančanin su osobno sudjelovali u selekciji zatočenika koji su ukrcani na autobuse. Autobusi su napustili bolnicu i nastavili put prema vojarnama JNA gdje su srpske snage, koje su se sastojale od pripadnika TO-a, dobrovoljačkih i paravojnih jedinica ponižavale zatočenike i prijetile im. Neki zatočenici su izvedeni iz autobusa i pretučeni u prisutnosti pripadnika JNA. Zatim su zatočenici prevezeni na poljoprivredno dobro Ovčara, gdje su ih nekoliko sati tukli. Vojnici su zatim prevezli nesrpske zatočenike u grupama od deset do dvadeset osoba do jedne jaruge u pravcu Grabova, gdje su ustrijelili i na druge načine lišili života barem 264 Hrvata i drugih nesrba iz vukovarske bolnice. Nakon što su ubijeni, leševi žrtava buldožerom su bili zakopali u masovnu grobnicu na istoj lokaciji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙