FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Svjedok-suradnik Latinović priznao da je ubijao zarobljenike na Ovčari

hrvatskih ratnih zarobljenika u studenom 1991. godine, da jestrijeljao zarobljenike na poljoprivrednom dobru Ovčari.
Beograd,1. rujna(Hina) - Svjedok-suradnik Boža Latinović priznao je u četvrtak u Beogradu, na izdvojenom suđenju Saši Radaku optuženom za ubojstva hrvatskih ratnih zarobljenika u studenom 1991. godine, da je strijeljao zarobljenike na poljoprivrednom dobru Ovčari.

Latinović je rekao da su zarobljenici iz hangara dovođeni na smaknuća u traktorskoj prikolici u skupinama od po njih 30, a da su strijeljani u skupinama od pet-šest ljudi, iznad unaprijed iskopane jame.

Pogubljenja su bila navečer 20. studenoga. 1991. godine, a izvršena su po zapovijedi Stanka Vujanovića, jednog od optuženih za zločin na Ovčari, rekao je Latinović.

Pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu 7. srpnja, saslušanjem prvog svjedoka-suradnika, počelo je izdvojeno suđenje Radaku, koji se izjasnio da nije kriv po optužnici da je kao dobrovoljac Jugoslavenske narodne armije (JNA) iz streljačkog voda ubijao zarobljenike na lokalitetu Grabovo kod Ovčare 20. i 21. studenoga 1991. godine.

Suđenje Radaku za zločin na Ovčari izdvojeno je iz zajedničkog procesa protiv skupine od 16 pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara koje je počelo 4. prosinca 2003. godine jer se Radak tek 16. svibnja ove godine predao policiji u Budvi.

Zajednička optužnica za ratni zločin na Ovčari tereti zapovjednika TO Miroljuba Vujovića i njegova zamjenika Stanka Vujanovića za organiziranje i zapovijedi za ubojstva i mučenja 200 hrvatskih zarobljenika, koje su strijeljali Jovica Perić, Ivan

Atanasijević, Milan Vojnović i Predrag Madžarac.

Dodatnom optužnicom od 24. svibnja prošle godine, za strijeljanje zarobljenika optuženi su i Milan Lančužanin, Marko Ljuboja, Predrag Milojević, Vujo Zlatar, Goran Mugoša, Đorđe Sošić, Miroslav Đanković, Slobodan Katić, Nada Kalaba, Milan Bulić i Predrag Dragović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙