FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje za zločin na Ovčari nastavljeno čitanjem iskaza

poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara u studenom 1991. godine,u srijedu je pred tročlanim sudskim vijećem pročitano i nekolikoiskaza iz kojih je među ostalim vidljivo prebacivanje odgovornosti steritorijalaca na bivšu JNA.
Beograd,14.rujna 2005.(Hina) - U nastavku suđenja skupini od 16 srpskih teritorijalaca optuženih za ubojstvo 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara u studenom 1991. godine, u srijedu je pred tročlanim sudskim vijećem pročitano i nekoliko iskaza iz kojih je među ostalim vidljivo prebacivanje odgovornosti s teritorijalaca na bivšu JNA.

Optuženi Mirko Vojinović, koji se ubio prije početka suđenja, u iskazu istražnom sucu 27. studenoga 2003. godine, izjavio je da je optuženog Stanka Vujanovića vidio u hangaru na Ovčari i da "Stanko zna tko je sve bio tamo".

U tom iskazu, koji je pročitan u srijedu u sudnici, Vojinović je među ostalim naveo da su zarobljenici prebačeni na mjesto strijeljanja traktorom s prikolicom u sedam navrata .

"Pucnjava se nije čula u hangaru, ni ispred njega tako da zarobljenici nisu znali što ih čeka, nisu znali da idu na strijeljanje. Stanko Vujanović mora to znati", stoji u Vojnovićevom iskazu.

Optuženi Vujanović odbacio je te navode.

Pročitan je i iskaz istražnom sucu nekadašnjeg predsjednika samozvane republike srpske krajine Gorana Hadžića , koji je naveo da nije znao za ubojstva na Ovčari, te da se "sudbina ratnih zarobljenika nije razmatrala na sastanku članova vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem, dan poslije prestanka akcija oko Vukovara, ali na njemu nikakva odluka nije donijeta". On je također rekao da je o zločinima na Ovčari čuo tek kasnije u Novom Sadu.

U svjedočenju pred istražnim sucem 20. rujna 2003. godine, Hadžić je rekao da odgovornost "za ratne akcije i ratne zarobljenike nije snosila Teritorijalna obrana Vukovara, koja je stvarana u hodu, već da je postajalo samo jedno zapovjedništvo , a to je JNA".

Predsjedajući sudskog vijeća Vesko Krstajić izjavio je da sud ne može osigurati izravno Hadžićevo svjedočenje jer je on u bijegu.

Sud je u srijedu pregledao i oko 150 fotografija od 4200 koje je sudu dostavio Haški tribunal za ratne zločine. Riječ je o fotografijama s ekshumacije 1996. godine na Grabovu i s obdukcije tijela žrtava.

Nakon što je počelo čitanje iskaza majora Mileta Mršića suđenje je prekinuto jer je pozlilo optuženom Đorđu Stošiću. Suđenje se nastavlja u četvrtak čitanjem pisanih iskaza istražnom sucu Mrkšića, Radića i Šljivančanina, koji se nalaze u pritvoru Haškog suda.

Na izdvojenom suđenju Milanu Buliću koji je također optužen za ratni zločin na Ovčari, u srijedu je javnost bila isključena, jer su čitane izjave svjedoka -suradnika. Bulić je na suđenje došao u invalidskim kolicima zbog atrofije mišića, a jedna od majki žrtava mu je rekla da svatko nosi svoj križ na leđima.

Bulić se spominje u iskazu Mirka Vojnovića koji je pročitan na suđenju ostalim teritorijalcima. Vojnović je naveo da Milan Bulić "najbolje zna tko je u špaliru tukao zarobljenike, jer je on otimao dragocjenosti, posebice lančiće s križevima ratnih zarobljenika i u jednom trenutku na ruci ih je nanizao do lakta".

Sudsko vijeće će naknadno odrediti datum nastavka suđenja Buliću ovisno o liječničkom nalazu o njegovom zdravstvenom stanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙