FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro klizi prema dolaru

LONDON,FRANKFURT, 15. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Neizvjesnost prednjemačke izbore u nedjelju na svjetskim deviznim tržištima u četvrtakje pritisnula tečaj eura prema dolaru, budući bi promjene u najvećemeuropskom gospodarstvu mogle imati posljedice diljem kontinenta.
LONDON,FRANKFURT, 15. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Neizvjesnost pred njemačke izbore u nedjelju na svjetskim deviznim tržištima u četvrtak je pritisnula tečaj eura prema dolaru, budući bi promjene u najvećem europskom gospodarstvu mogle imati posljedice diljem kontinenta.

Do podneva je euro oslabio 0,5 posto, na 1,224 dolara.

U Njemačkoj, u kojoj će se izbori održati u nedjelju, opozicijska čelnica Angela Merkel bilježi pad vodstva u istraživanjima javnog mnijenja, što je povećalo sumnje da će biti u mogućnosti sastaviti koaliciju desnoga centra s pro-poduzetnički orijentiranim Slobodnim Demokratima. To sve potiče špekulacije da bi mogla sa strankom kancelara Gerharda Schroedera sastaviti veliku koaliciju, a to bi moglo usporiti tijek reformi.

Na tržište valuta utječu i špekulacije u vezi američkih kamatnih stopa. Neki ulagači sumnjaju da će američka središnja banka Fed nastaviti s kampanjom zaoštravanja monetarne politike, dok drugi očekuju da će na svom sastanku idućega tjedna ponovno podići kamatne stope, vjerojatno za 0,25 postotnih bodova.

Dok čekaju na sastanak Feda, ulagači s velikom pozornošću prate nove pokazatelje. Danas se očekuje podatak o potrošačkim cijenama u SAD-u u kolovozu.

Dolar je u takvim uvjetima ojačao 0,7 posto prema britanskoj funti, kojom se trguje po 1,8105 dolara. Dobio je i 0,4 posto na vrijednosti prema švicarskom franku, tako da stoji 1,2643 franaka. Istodobno, japanski jen oslabio je za toliko, pa se dolarom trguje po 110,5 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙