FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok cijena nafte pogodio europske dionice, osiguravatelji pod pritiskom

LONDON, FRANKFURT, 29. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u ponedjeljak su se našle pod pritiskom skoka cijena nafte narekordnih više od 70 dolara po barelu izazvanog prijetnjom uraganaKatrine američkim naftnim i rafinerijskim postrojenjima, što jesrušilo cijene dionica osiguravatelja zbog zabrinutosti oko golemihisplata odšteta.
LONDON, FRANKFURT, 29. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su se našle pod pritiskom skoka cijena nafte na rekordnih više od 70 dolara po barelu izazvanog prijetnjom uragana Katrine američkim naftnim i rafinerijskim postrojenjima, što je srušilo cijene dionica osiguravatelja zbog zabrinutosti oko golemih isplata odšteta.

Londonska burza zatvorena je zbog praznika pa je i obujam trgovine bio malen. Frankfurtski DAX oslabio je 0,3 posto na 4.770 bodova.

Cijena sirove nafte dosegnula je rekordnih 70,80 dolara po barelu te povukla naniže cijene dionica zbog zabrinutosti oko njezina utjecaja na korporativnu zaradu i osobnu potrošnju. No jačanje cijene nafte kasnije je usporilo nakon što je uragan Katrina uvršten u nešto nižu kategoriju po opasnosti.

Europske dionice ograničile su gubitke zbog kasnijeg klizanja cijena nafte no Katrina i dalje predstavlja rizik za štete američkoj naftnoj industriji u Meksičkom zaljevu.

"Potencijalni katalizatori za jačanje dionica su stabilizacija cijena nafte, završetak monetarnog zaoštravanja u SAD-u i obnovljena snaga dolara", ukratko je ocijenio Jansen Bert, strateg u Exane BNP Paribasu. "No ništa od navedenog ne čini se vjerojatnim u kratkom roku. Drugim riječima, potrebno je strpljenje".

Među najvećim gubitnicima bio je sektor osiguravatelja zbog straha od golemih odštetnih zahtjeva nakon što je uragan Katrina poharao Floridu. Pritom su dionice švicarskog Re-a oslabile 1,6 posto a njemačkog Allianza za 1,4 posto.

Dionice manjih naftnih kompanija poput talijanskog Saipema i austrijskog OMV-a profitirale su od rekordnih cijena, dok su one većih kao što su British Petroleuma, čije bi američke operacije mogle biti pogođene uraganom, oslabile 1,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei potonuo je jedan posto, na 12.309 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙