FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ograničeni dobitci na europskim tržištima dionica

LONDON, FRANKFURT, 30. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica porasle su u utorak predvođene naftnim divom BP uslijedvisokih cijena nafte i slabljenja strahova glede uragana Katrina, noneizvjesnosti oko financijskih posljedica uragana ograničile sudobitke na burzama.
LONDON, FRANKFURT, 30. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica porasle su u utorak predvođene naftnim divom BP uslijed visokih cijena nafte i slabljenja strahova glede uragana Katrina, no neizvjesnosti oko financijskih posljedica uragana ograničile su dobitke na burzama.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,7 posto do podneva, dosegnuvši 5.264 bodova prvog dana trgovanja u ovome tjednu. Frankfurtski DAX indeks bio je na neznatnom dobitku, od nekih 0,08 posto, popevši se na 4.815 bodova.

Naftom se trenutno na američkom tržištu trguje po cijeni od 68 dolara po barelu, nakon što je u ponedjeljak dosegnula rekordnih 70,80 dolara zbog naleta uragana Katrina u Meksičkom zaljevu i na jugoistoku SAD-a.

"Nafta je nedvojbeno i nadalje u središtu pozornosti, ponajprije zbog postupnog slabljenja rezultata poslovanja kompanija dok cijene nafte nastavljaju rasti", kazao je strateg ING-a Gareth Evans.

Od dobitnika se izdvaja naftni sektor, koji obično profitira zahvaljujući visokim cijenama nafte, predvođen British Petroleumom čije su dionice ojačale jedan posto nakon što je britanska kompanija objavila da njezine američke rafinerijske operacije u Meksičkom zaljevu, čini se, nisu pogođene naletom uragana Katrine.

No tržišni promatrači kažu da je još uvijek prerano da se u potpunosti procijene učinci uragana na američko gospodarstvo.

Među dobitnicima bile su također i dionice osiguravatelja. Pritom su dionice Munich Re-a poskupjele 0,6 posto nakon što je njemački reosiguravatelj objavio da neće radi uragana mijenjati svoje procjene zarade u 2005.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,16 posto na 12.453 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙