FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaustavljen šestodnevni pad cijena europskih dionica

LONDON,FRANKFURT, 19. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su na svjetskim tržištima porasle za više od polaposto, prekinuvši tako svoj šestodnevni uzastopni pad, budući je rastcijena nafte pomogao jačanju dionica naftnih tvrtki, a pozitivnikomentari brokera potaknuli dobitke u rudarskom sektoru.
LONDON,FRANKFURT, 19. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su na svjetskim tržištima porasle za više od pola posto, prekinuvši tako svoj šestodnevni uzastopni pad, budući je rast cijena nafte pomogao jačanju dionica naftnih tvrtki, a pozitivni komentari brokera potaknuli dobitke u rudarskom sektoru.

Londonski Ftse indeks do podneva je dobio na vrijednosti 0,7 posto, dosegnuvši 5.307 bodova. Frankfurtski DAX indeks poskočio je za 1,1 posto, na 4.904 boda.

Stratezi su kazali da je pad cijena dionica posljednjih dana bio očekivan obzirom na njihov spektakularan rast od svibnja. Indeksi su prošli tjedan dosegnuli najviše razine u zadnjih 39 mjeseci pod utjecajem vraćanja povjerenja u izglede za rastom gospodarstva i profita zajedno s obnavljanjem aktivnosti na području preuzimanja i spajanja.

Značajniji dobitci zabilježeni su u telekom sektoru, onome s najgorom izvedbom u Europi ove godine, u prosjeku za 0,9 posto, pri čemu su dionice Vodafonea ojačale 1,5 posto, a one France Telekoma za jedan posto. Dobitci su djelomice rezultat očekivanja da bi u tom sektoru mogla uslijediti konsolidacija.

Dionice rudarske kompanije BHP Billiton ojačale su 1,7 posto nakon što je Merrill Lynch podigao svoje procjene zarade za tu kompaniju na temelju viših cijena nafte. Svoje je procjene za 2006-08. podigao za četiri posto. To je potaknulo rast cijena dionica i drugih pripadnika toga sektora.

Jačanje cijena nafte za više od 1,5 posto na više od 64 dolara na njujorškom tržištu nakon prekida izvoza nafte iz Ekvadora pomoglo je rastu cijena dionica naftnih divova poput BP i Enija koji je bio u rasponu od 1,1 do 1,6 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,13 posto, na 12.291 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙