FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena dionica na europskim burzama

LONDON,FRANKFURT, 13. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su zabilježile najniže razine u zadnjih tjedan danaponajviše uslijed gubitaka u naftnom sektoru, no po značajnimdobitcima isticala se finska Nokia.
LONDON,FRANKFURT, 13. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su zabilježile najniže razine u zadnjih tjedan dana ponajviše uslijed gubitaka u naftnom sektoru, no po značajnim dobitcima isticala se finska Nokia.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,7 posto, na 5.337 bodova. Frankfurtski DAX indeks potonuo je gotovo 1,6 posto, spustivši se na 4.912 bodova, zbog straha da će nedjeljni izbori u Njemačkoj završiti s tijesnim rezultatom i odgoditi dugo očekivane korporativne i gospodarske reforme.

U naftnom su sektoru na gubitku bile dionice uslijed pada cijena nafte u ponedjeljak na najniže razine u zadnja više od tri tjedna. Pritom su dionice naftnih divova British Petroleuma i Totala pojeftinile po 1,5 posto i ponajviše pritisnule dionice europskih kompanija.

No bilo je i dobitnika među kojima se posebno isticala finska Nokia, čije su dionice skočile za pet posto nakon što je taj najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona podigao svoje procjene prihoda od prodaje i dobiti za treće tromjesečje.

"Čini se da ukupno tržište mobitela i Nokijin tržišni udjel u sklopu njega nadmašuje svojim rezultatima prvotna očekivanja a prosječne prodajne cijene zabilježile su manji pad", kazao je Kulbinder Garcha, analitičar u CSFB.

Nokijini dobitci potaknuli su rast cijena dionica ostalih pripadnika toga sektora, pri čemu su 4,4 posto poskupjele one proizvođača mobilnih telefona Perlosa, čiji je veliki klijent Nokia.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je za 0,04 posto, dosegnuvši 12.901 bod, najvišu razinu na zatvaranju od 29. lipnja 2001.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙