FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Frankfurtski DAX pod smanjenim pritiskom

LONDON,FRANKFURT, 14. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica uspjele su u srijedu nadoknaditi tek dio snažnih gubitakazabilježenih dan ranije, no pod pritiskom i dalje ostaje indeksfrankfurtske burze pred nedjeljne izbore u Njemačkoj.
LONDON,FRANKFURT, 14. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica uspjele su u srijedu nadoknaditi tek dio snažnih gubitaka zabilježenih dan ranije, no pod pritiskom i dalje ostaje indeks frankfurtske burze pred nedjeljne izbore u Njemačkoj.

Nakon što je u utorak potonuo 1,8 posto zbog straha od izjednačenog rezultata na njemačkim izborima koji bi mogao usporiti reforme, frankfurtski DAX indeks do podneva je oslabio 0,11 posto, spustivši se na 4.896 bodova. Londonski indeks Ftse bio je na neznatnom gubitku, dosegnuvši 5.336 bodova.

"Ispitivanja javnog mnijenja očito pokazuju tijesan rezultat, cijene nafte su blago porasle a euro jača, što nikad nije dobro za DAX. Priča se i da se nekih pozicija rješavaju hedge fondovi", kazao je jedan trgovac.

Cijena barela sirove nafte na američkom tržištu porasla je za gotovo pola dolara na 63,57 dolara, dok se dolar spustio s ranije zabilježene najviše razine u zadnja dva tjedna u odnosu na euro, kojim se trguje po 1,2284 dolara.

Na strani dobitnika isticao se francuski proizvođač vojne elektronike Thales, čije su dionice ojačale više od tri posto nakon što su novi izvršni direktori EADS-a izjavili da pozorno prate tu francusku kompaniju. "U kontaktu smo s ljudima u Thalesu, vodimo rasprave", kazao je jedan od čelnika EADS-a Noel Forgeard za Financial Times, potaknuvši špekulacije o preuzimanju.

Dionice Fiata ojačale su jedan posto nakon što je njegov izvršni direktor kazao da očekuje dovršetak pregovora o partnerstvu s Fordom do kraja listopada.

Na daljnjem dobitku su bile i dionice finske Nokije, nekih 0,4 posto, nakon skoka od četiri posto dan ranije kada je najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona podigao svoje procjene dobiti i prihoda za treće tromjesečje, obrazloživši svoju odluku snažnom potražnjom. JP Morgan je podigao investicijski rejting njezinim dionicama.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,5 posto na 12.834 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙