FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftni sektor pritisnuo europske burzovne indekse

LONDON, FRANKFURT, 18. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica zabilježile su u četvrtak pad, predvođene onima naftnogsektora uslijed snažnog pada cijena nafte od gotovo tri dolara, nodobitnika je bilo u bankarskom sektoru.
LONDON, FRANKFURT, 18. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica zabilježile su u četvrtak pad, predvođene onima naftnog sektora uslijed snažnog pada cijena nafte od gotovo tri dolara, no dobitnika je bilo u bankarskom sektoru.

Londonski Ftse indeks oslabio je do podneva 0,4 posto, spustivši se na 5.272 boda. Frankfurtski DAX indeks oslabio je gotovo 0,6 posto, spustivši se na 4.844 bodova.

Cijene nafte spustile su se na nešto iznad 63 dolara nakon što su ranije u tjednu zabilježile rekordne visine iznad 67 dolara, no zabrinutosti glede posljedica skupe nafte na gospodarstvo i dalje ostaju.

"Činjenica da cijene nafte ostaju osjetno iznad 60 dolara po barelu i dalje ukazuje na to da će se njihov teret osjetiti u gospodarstvu", kazao je jedan trgovac.

Njihov pad najviše je stoga pritisnuo dionice naftnog sektora. Pritom su dionice Royal Dutch Shella, British Petroleuma i Totala pojeftinile između 1,3 i 1,8 posto.

Od rijetkih pojedinačnih dobitnika izdvaja se pak dionica britanske banke Royal Bank of Scotland koja je dobila na vrijednosti 2,5 posto nakon što je objavila ulaganje u Kini. RBS je, naime, objavila da vodi ulaganje vrijedno 3,1 milijardu dolara u Bank of China koje će joj omogućiti kontrolu 10 posto udjela u toj drugoj po veličini kineskoj banci.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je za 0,3 posto, na 12.307 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙